Donát
-4 °C
2 °C

Kiterjedt nyomozás bin Laden európai kapcsolatai után

2001.09.17. 13:12
A keddi Egyesült Államok elleni támadás kapcsán eddig Európában több tucat iszlám aktivistát vettek őrizetbe, akiket terrorista cselekmények előkészületeivel gyanúsítanak. A belgiumi, a hollandiai és a franciaországi letartóztatottak egyes értesülések szerint kapcsolatban álltak egymással, központjuk Brüsszelben volt, bin Laden logisztikai háttere pedig a feltételezések szerint Ausztriában és Németországban működött. Az Europol eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül bin Ladent kell gyanúsítani a terrortámadásokkal.
Az európai rendőrségek és titkosszolgálatok megkezdték az ismert és feltételezett radikális iszlám hálózatok elleni hadjáratot, amelyekből a szakértők szerint több tucat működik teljes illegalitásban Nyugat Európában. Összefoglalónkban a keddi terrortámadás Európába vezető szálait gyűjtöttük össze.

Franciaország - tervezett merénylet a nagykövetség és az Európa Parlament ellen

Merényletet tervezett az egyik Oszama bin Ladennel kapcsolatban álló terrorista csoport az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége ellen. A francia elhárítás (DST) szeptember elején szerzett tudomást a szervezkedésről, és hétfőn indították be a hivatalos vizsgálatot -mondta el a DST munkatársa a le Figarónak. A nyomozás eddigi eredményei szerint a terroristák teljes mértékben beilleszkedtek a francia társadalomba. Az adatok elemzése jelenleg gőzerővel folyik, továbbra is fennáll ugyanis a kockázat, hogy a fanatikus terroristák, miután nincs vesztenivalójuk, a franciaországi amerikai jelenlét valamilyen más intézménye ellen intéznek akciót. Francia részről sajnálatosnak mondják, hogy az amerikai rendőrség nem fordított időben figyelmet azokra az információkra, amelyeket a DST a Bostonban augusztusban letartóztatott francia-algériai Zacarias Moussaoui személyével kapcsolatban rendelkezésükre bocsátott. A 31 éves férfit, akiről a francia hírszerzők jól tudták, hogy szélsőséges iszlamista körökkel áll kapcsolatban és sűrűn utazgatott Afganisztánba, az amerikaiak hamis útlevelek birtokában fogták el, é azt is tudják róla, hogy Bostonban pilótaleckéket vett.

Nagy-Britanniában élő, s Oszama bin Laden által irányított terroristák februárban ideggáztámadást terveztek az Európai Parlament (EP) strasbourgi székháza ellen - értesült a The Sunday Telegraph brit rendőrségi forrásokból.

Bővebben:Bin Laden támadást tervezett az Európai Parlament ellen

Olaszország - Milánóban működő terrorista központ?

Nyár elején Milánóból Kanadába utazott egy egyiptomi férfi, akinél különféle mérnöki rajzokat találtak az amerikai terrorcselekmények során megsemmisített két toronyról- állítja a Corriere della Sera olasz napilap. Az egyiptomi férfit ellenőrző ügynökök akkor nem tudtak mit kezdeni az anyaggal, és az egyiptomit hagyták továbbmenni. Az Interpol kiderítette, hogy a férfi az egyiptomi Iszlám Dzsihád tagja volt, amely közvetlenül Ajman Zahavirinek (Oszama bin Laden egyik jobbkezének) az utasításait követi.

A kanadaiak által megtalált térképek, műszaki rajzok éppen a merényletsorozat előkészítését szolgálhatták. A nyomozók szerint az egyiptomi férfi milánói kapcsolatokkal rendelkezett. Az iszlám fundamentalista szervezkedésnek az útvonalai a lap szerint jól ismertek. Van egy "élcsapat", amelyet mudzsahedek, valamint a boszniai, csecsenföldi és szomáliai "frontokról" érkezett muzulmán "veteránok" alkotnak. Ezek főleg Pakisztánból és Afganisztánból kelnek útra, a Perzsa-öböl (főleg az emírségek) repülőterein szállnak át, és onnan érkeznek az észak-olasz nagyvárosba. Itt biztonságos, őrzött lakásokban kapnak elhelyezést pihenés vagy a "harcostársakkal" való eszmecsere céljából. Az illetők időnként "csúcstalálkozókat" is tartanak Londonból, Hollandiából és Belgiumból érkezett személyekkel. Ez utóbbiak két-három nap után szinte mind Kanadába utaznak tovább.

Németország - több gépeltérítő feltételezett lakhelye

Több német városban, így Hamburgban és két bochumi lakásban és házkutatást tartottak a német hatóságok, ugyanis az FBI információi alapján arra gyanakodnak, hogy a gépeltérítők egy része Németországban élt a terrorista támadás előtt. A hivatalos német tájékoztatás szerint a bochumi házkutatás előtt egy fiatal nő bejelentette a rendőrségen barátja eltűnését. Az illető, aki korábban a hamburgi egyetemen tanult, a nő közlése szerint azon a repülőgépen utazott, amelyik Pennsylvania állam területén zuhant le kedden. Bochumban a rendőrök találtak egy bőröndöt, amely "gyanús iratokat" tartalmazott, további részleteket azonban nem kívántak elárulni. A német főügyész közlése szerint az amerikai terrortámadásokkal összefüggésben a német hatóságok nyomozást indítottak egy negyedik arab férfi után is, aki egy ideig szintén Németországban élt. A férfi, akinek neve ismert a rendőrség előtt, nemrég ismeretlen helyre távozott.

Bővebben: Vakvágányon a németországi nyomozás?

Belgium- Hollandia: sorozatos letartóztatások

Belgiumban vádat emeltek két arab férfi ellen, akiket csütörtökön tartóztattak le, mert állítólag támadást akartak végrehajtani amerikai létesítmények ellen Európában. Egy francia rádió szerint a célpont a párizsi amerikai követség volt, de ezt az ügyészség nem erősítette meg. Az üggyel kapcsolatban további négy férfit letartóztattak Rotterdamban; valamennyien egy radikális iszlámista szervezet tagjai voltak. A brüsszeli ügyészség szóvivője azt mondta, hogy nem zárható ki, hogy a csoport összeköttetésben állt az Afganisztánban rejtőző szaúdi terroristavezérrel, Oszama bin Ladennel. A Belgiumban letartóztatottak egyike tunéziai volt, a másik belga állampolgár, de szintén észak-afrikai származású.

Bosznia-Hercegovina: útlevél bin Ladennek

Az állam jelenlegi ENSZ-nagykövete, Huszein Zsivalj irányításával tüntették el állítólag két évvel ezelőtt annak nyomait, hogy Oszama bin Laden terroristavezér 1993-ban az ország bécsi nagykövetségén boszniai útlevelet kapott. Amikor két évvel ezelőtt Törökországban elfogták Mehrez Auduni boszniai állampolgárt, bin Laden egyik bizalmasát, eltakarítottak minden arra utaló bizonyítékot, hogy bin Laden 1993-ban a boszniai háború idején boszniai útiokmányt kapott. A Dan című lap szerint a terroristavezér hálából kapta az útlevelet, mert segítette a muzulmán hadsereget, és iszlám fegyvereseket küldött az országba. Az ügyre vélhetően kedden fény derül, amikor Szarajevóban összeül az a bizottság, amely vizsgálja, hogy a háború idején ki és milyen körülmények között osztogatta az útleveleket. A testületnek emellett választ adnia arra is, hogyan szivárgott be az országba számos hírhedt iszlám szélsőséges - nem egy közülük bin Laden leghűbb követője -, aki háborús bűncselekményeket követett el a boszniai háború idején, s jelenleg még mindig a balkáni országban él.

Az Europol szerint nem biztos hogy bin Laden a 'főgonosz'

Az európai rendőrhatóság, az Europol igazgatója mindeközben arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad elhamarkodottan megvádolni Oszama bin Laden-t a múlt heti terrorcselekmények kapcsán. Jürgen Storbeck a Daily Telegraph című lapnak nyilatkozva elmondta: elképzelhető, hogy a szaudi milliárdost értesítették a készülőben levő merényletekről, lehetséges továbbá, hogy némi hatással is volt az akció alakulására, de minden bizonnyal nem ő fogta össze a támadást, nem ő hajtotta végre a részletes terv kivitelezését, ugyanis kétséges, hogy Afganisztánból le tudta volna vezényelni a támadások utolsó szakaszát. Storbeck szerint egy sor bin Ladenhez hasonló személy létezik, aki talán bin Laden táborából való, de nem az ő utasításait hajtja végre. A hágai Europol arra gyanakszik, hogy egyfajta államilag szponzorált terrorizmusról van szó, de erre vonatkozóan még nincsenek meggyőző bizonyítékok.