Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem bírják Busht az európaiak

2001.08.16. 14:15
Nő a szakadék az Egyesült Államok és Európa között, főként az új amerikai elnök, George W. Bush politikájának köszönhetően - derül ki egy nemrég ismertetett közvélemény-kutatásból. Az International Herald Tribune megbízásából készült felmérés szempontjából "európainak" minősültek a britek, a franciák, a németek, és az olaszok is.
Markáns eltérés mutatkozik meg George W. Bush külpolitikájának megítélésében az amerikaiak és az európaiak közt. Az amerikaiak csaknem fele (45 százaléka) ért egyet az elnök külpolitikájával, az európaiaknak azonban csak átlagosan negyede (legkevésbé a franciák támogatják Bush-t, mindössze 16 százalékuk). Ezzel szemben Bill Clintont igen pozitívan ítélik meg: az európaiak 66-86 százalékának szimpatikus a volt elnök által folytatott külpolitika.

Az a nyavalyás globális felmelegedés

Leginkább a globális felmelegedésről szóló kiotói szerződés felmondásából, illetve a rakétavédelmi rendszer kiépítéséből táplálkozhat a Bush-sal szembeni óvilági ellenérzés: előbbit csak minden tizedik megkérdezett európai támogatja, és utóbbit is csak átlagosan 17 százalékuk (főleg a britek és az olaszok). Külön érdekes, hogy csak minden ötödik francia, olasz, illetve német ért egyet Bush halálbüntetés-párti politikájával, a briteknek viszont fele.

Bush "nem érti" Európát?

A megkérdezett európaiak háromnegyede (az olaszok fele) gondolja úgy, hogy Bush kevésbé érti meg Európát, mint a korábbi amerikai elnökök. Csak átlagosan 14 százalék hiszi (legkevésbé a franciák), hogy Bush döntéseiben figyelembe veszi az európai szövetségesek érdekeit is.

Valódi krízis azért nincs

Úgy tűnik, a "transzatlanti krízis" inkább Bush személyéből és sokak által kompromisszumképtelennek tartott politikájából származik, mint valódi és alapvető ellentétekből. A megkérdezett európaiak átlagosan fele (a németeknek csak 38 százaléka) úgy véli, hogy Európa és Amerika érdekei alapvetően nem távolodtak el egymástól, sőt, csaknem harmaduk (a németek 40 százaléka) szerint inkább közeledtek egymáshoz. Csak átlagosan minden ötödik európai gondolja úgy, hogy az amerikai és európai érdekek távolodtak egymástól az elmúlt időszakban.

Azok, akik úgy vélik, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió "elhidegülnek egymástól", nagyjából egyformán felelőssé teszik ezért: a) a biztonságpolitikában bekövetkezett változásokat (vége a hidegháborúnak) b) az Európai Unió növekvő erejét c) az "ellenszenves" amerikai multikat, valamint d) az eltérő szociális és kulturális normákat. Az európaiak átlagosan kétharmada-háromnegyede gondolja így, különösen b) és d) teóriák a népszerűek.

A közvélemény-kutatásról
A felmérést a Pew Research for the People and the Press és a US Council of Foreign Relations végezte az International Herald Tribune-nel közösen, az eredmények szintén a Párizsban szerkesztett újságban jelentek meg. A kérdéseket telefonon tették fel, minden országban ezer embert kérdeztek meg, az Egyesült Államokban 1300-at.