Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Meghalt a kegyes halált kérő brit asszony

2002.05.13. 08:47
Nagy-Britaniában meghalt az a 43 éves asszony, akitől az Emberi Jogok Európai Bírósága nemrégiben megtagadta a kegyes halálhoz való jogot. A gyógyíthatatlan izomsorvadás szenvedő Diane Pretty állapotát tovább rontotta a bírósági elutasítás, előbb kómába esett, majd szombaton elhunyt.
A központi idegrendszer-sorvadásban szenvedő asszony egészségét még inkább kikezde a strasbourgi bírósági elutasítás. A döntés után két nappal újabb légzési elégtelenség lépett fel nála, majd a múlt héten kómába esett, és szombaton elhunyt. A hírt vasárnap este jelentette be Diane Pretty családja.

Férje nem segíthetett

A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő, magatehetetlen Diane Pretty brit asszonyt férje nem segítheti hozzá a kegyes halálhoz - mondta ki egyhangú döntésében április 29-én a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely első ízben foglalkozott konkrét személy esetében az eutanázia kérdésével. A nyakától lábfejéig lebénult, de szellemi képességei birtokában lévő Diane Pretty március 19-én tolószékben személyesen vett részt a strasbourgi első meghallgatáson, komputeres hangátvitellel érvelt a folyamodványa mellett. A 44 európai államot tömörítő Európa Tanács legfelsőbb jogi fóruma egyhangú határozattal utasította el a betegsége végső stádiumában lévő asszony kérését, aki küszöbön álló, kínokkal kísért fulladásos haláltusája előtt férje közreműködésével, azaz "asszisztált öngyilkossággal" kívánt megválni életétől.

Az angol hatóságokhoz korábban intézett kérvényük szintén elutasításra talált. Pretty asszony férjét 14 évi elzárással sújthatták volna, ha segédkezet nyújt a betegnek élete eldobásához. Az asszony férje, Brian Pretty korábban kampányt indított az eutanáziát tiltó jogszabályok megváltoztatásáért, azért hogy Nagy-Britanniában engedélyezzék a gyógyíthatatlan betegeknek a jogot az orvosi segítséggel való méltóságos halálhoz.

Miss B-nek engedélyezték

A brit beteg strasbourgi beadványát követő héten Angliában nagy feltűnést keltett az a precedens értékű döntés, amellyel engedélyezték egy végállapotban lévő azonos korú nő, bizonyos "Miss B" eutanázia kérelmét. A névtelenségéhez ragaszkodó másik brit asszony esete azonban annyiban különbözik a Pretty-házaspár igényétől, hogy a műszerekhez kapcsolt beteg arra a törvénycikkre hivatkozott, amely a gyógyulás reményével nem bíró betegnek jogot ad arra, hogy az őt mesterségesen életben tartó gépezetek kikapcsolását kérje. Ebben az esetben halála nem minősül aktív eutanáziának.

Az Európa Tanács korábbi állásfoglalásaiban következetesen szembehelyezkedett az eutanázia engedélyezésével. Tagállamai közül egyedül Hollandiában van érvényben egy sok oldalról körbebástyázott jogi eljárás, amely a beteg teljes hozzájárulásával lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a haldoklót lekapcsolják az életfunkcióit biztosító gépi berendezésekről, ha életben maradására már nincs remény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!