Auguszta
-7 °C
0 °C

Kikapcsolható a brit asszony létfenntartó gépe

2002.03.22. 15:14
Kikapcsolható a nyaktól lefelé megbénult brit asszony létfenntartó gépe, így határozott a Legfelsőbb Bíróság Nagy-Britanniában. A mostani döntés precedensnek számít a brit jogrendszerben-adta hírül a BBC.
Az orvosok csak egy százalék esélyt adtak annak, hogy a nyaktól lefelé teljesen lebénult, de tiszta tudatállapotú hölgy felépül. A 43 éves egykori szociális munkás ezután kérte, hogy hagyják meghalni. A személyiségi jogokra való tekintettel csak Miss B.-nek nevezett asszony kórházi ágyára szerelt kamerák segítségével vett részt a tárgyaláson. A mostani bírósági döntés értelmében az orvosoknak nincs joguk megtagadni az asszony kérését. Elizabeth Butler Sloss bíró elmondta, hogy az ítélet lehetővé teszi a békés és méltó halált. Egyben azt is jelenti, hogy a tiszta tudatállapotú betegek beleszólhatnak kezelésük menetébe. A hölgy 100 fontos jelképes kártérítésre is számíthat a nem kívánt kezelés miatt.

Az orvosok megtagadták a kérést

Miss B.-t több mint egy éve kapcsolták lélegeztető gépre, amikor egy a gerincvelejében átszakadó véredény miatt lebénult. Miss B.-t két pszichiáter is beszámíthatónak találta 2001 augusztusában, ám a hölgy kérését az orvosok nem akarták végrehajtani. A jelenlegi döntés értelmében leállítják az intenzív kezelést, és a nőt valószínűleg átszállítják egy másik kórházba, ahol az orvosok hajlandóak végrehajtani kérését. A brit egészségügy történetében ez volt az első eset, hogy egy tiszta tudatállapotú beteg kérte a létfenntartó gép kikapcsolását. Az eddigi estekben az orvosok fordultak a bíróságokhoz, hogy a tartósan vegetatív állapotban lévő betegeket levehessék a gépekről - jelentette a Reuters.

A brit hölgy kezelőorvosai azt állítják, hogy ha Miss B. életkörülményei - például különféle terápiák segítségével - javulnának, akkor talán megváltoztatná véleményét. Hozzátették, azért is ellenezték a nő döntését, mert ez ellentmond az élet védelmére tett hippokratészi esküjüknek. A kórház szóvivője bejelentette, hogy tudomásul veszik a döntést, és sajnálatát fejezte ki, ha bármilyen szenvedést okoztak.

Az Orvosi Kamara üdvözölte a döntést

Dr. Michael Wilks, a Brit Orvos Kamarától üdvözölte a döntést: A bírósági döntés megerősítette azokat a bevált jogi és etikai irányelveket, amelyek szerint egy tiszta tudatállapotú beteg megtagadhatja az egészségügyi ellátást, akkor is, ha ez az életébe kerül. A Liberális Demokrata Párt szóvivője, Dr Evan Harris azt mondta a BBC-nek, hogy az orvosoknak többet kell tenniük azért, hogy észrevegyék a betegek kívánságait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!