Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Létfenntartó gépe kikapcsolását kérte egy brit asszony

2002.03.06. 15:22
Eutanázia-kérelemmel fordult a brit Legfelsőbb Bírósághoz egy negyvenes éveiben járó, tiszta tudatállapotú nő Angliában. Az asszony - akit a bíróság döntése értelmében nem lehet megnevezni - egy a gerincvelejében átszakadt véredény miatt képtelen gépi segítség nélkül mozogni és lélegezni. Állapota fenntartható, de a jobbulás esélye kevesebb, mint egy százalék. A Magyar Orvosi Kamara nem tud hasonló hazai esetről.
Ügyfele szellemi képességeinek teljes birtokában van, és így képes dönteni az őt életben tartó ventillátor kikapcsolásáról - nyilatkozta Richard Stein, az asszony ügyvédje a BBC-nek. A nőt kezelő orvosok elmondták, hogy etikai képzésük alapján nem kapcsolhatják ki az létfenntartó eszközt. Véleményük szerint az asszony nem hozhat döntést mindaddig, amíg nem próbálta ki a rehabilitációs központok nyújtotta, az életminőséget javító lehetőségeket.

Már a kezdetektől eutanáziát akart

Aki egészséges, nehezen értheti meg milyen érzés az, hogy élete hátralévő részét megbénulva tölti - mondta Stein, hozzátéve, hogy az asszony, amióta ismerte a prognózist - egy százaléknál kevesebb esélye van a jobbulásra -, a kezelés abbahagyását kívánta. A háromnapos meghallgatás szerdán a kórházban kezdődik, délutántól pedig a bíróságon folytatódik. Az érintett a meghallgatás kórházon kívül zajló részét videó-kivetítőn követheti.

Precedens nélküli eset

A Legfelsőbb Bíróság gyakorlatában már volt arra példa, hogy hozzájárult tartós vegetatív állapotban lévő - kómába esett - beteg létfenntartó kezelésének felfüggesztéséhez, amennyiben már nem volt esély arra, hogy a beteg állapota javuljon. A tartós vegetatív állapotban a beteget csöveken keresztül táplálva határozatlan ideig életben lehetne tartani. A mostani eset azonban precedens nélküli, hiszen most egy tiszta tudatállapotú beteg kéri a létfenntartó eszköz kikapcsolását - írja a BBC.

Magyarországon nem tudnak hasonló esetről

A Magyar Orvosi Kamarához nem érkezett a brit esethez hasonló kérdés - tudta meg az Index Dr. Kupcsulik Pétertől, a kamara elnökétől. Az azonban előfordul, hogy amennyiben a betegséget nem lehet megszüntetni, akkor fenntartó kezelésre kerül sor.

Sohasem irányul az élet kioltására

Ilyen az, amikor a végleges koponyasérültekből donor lesz, hiszen az agyhalál már beállt. Mint Kupcsulik mondta, esetenként előfordulhat a palliatív medicina - ez azt jelenti, hogy gyakran nem lehetséges a betegség gyógyítása, és ilyen esetben a kezelés a minimálisra szűkül. Hangsúlyozta azonban, hogy a kezelés sohasem irányul az élet kioltására - ebben tér el az eutanáziától -, és mindenképpen egyedi orvos-szakmai elbíráláson alapul. Ezekben az esetekben a beteg fájdalomcsillapítót kap, de egyéb kezelést nem alkalmaznak - tette hozzá Kupcsulik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!