Mátyás
1 °C
15 °C

Hollandiában legalizálták az eutanáziát

2000.11.28. 12:34
A holland parlament kedden megszavazta az eutanázia engedélyezéséről szóló törvényt. A törvényjavaslatot a közvélemény nagyobb része támogatja. A ,,kegyes halált" a törvényi tiltás ellenére az orvosok egy része eddig is alkalmazta, de bírósági per kevés ügyből lett.
A kormány által is támogatott törvényjavaslatot 104-40 arányban hagyták jóvá a képviselők, és ezzel Hollandia lett az első állam, ahol az eutanázia törvényes.

Hollandiában a törvényi tiltás ellenére már évek óta bevett gyakorlat a ,,kegyes halál", egyes orvosok eddig is alkalmazták az eutanáziát a gyógyíthatatlan, csillapíthatatlan fájdalmaktól szenvedő és saját halálukat kérő betegeknél.

Négyezer eutanázia évente

Becslések szerint Hollandiában évente négyezer betegnél alkalmazzák a módszert: az orvosok pár perc alatt halált okozó szert fecskendeznek a beteg vénájába. A British Medical Journal szerint a holland orvosok több mint fele alkalmazott már eutanáziát. Az esetek körülbelül egyharmada kerül nyilvánosságra, és 20 százaléknál hiányzik a beteg kifejezett kérése.

Szigorú szabályok

A törvényjavaslat szerint nagyon szigorú feltételek teljesülése esetén legálissá válna a betegek haláltusájának lerövidítése. Ha a páciens betegsége kezelhetetlen, fájdalmai csillapíthatatlanok, a beteg többször kéri az eutanáziát, és több orvosi vélemény is egybehangzóan ezt a ,,megoldást" javasolja, akkor szigorúan ellenőrzött eljárás keretében alkalmazható a módszer.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján a hollandok nagy része támogatja a törvényt. A javaslatban szerepel egy, a ,,csillapíthatatlan fájdalmat" definiáló kiegészítés, de már korábban elvetették azt a cikkelyt, amely már 12 éves kortól engedélyezné az eljárást. A javaslat szerint 16 éves korig szülői beleegyezés szükséges.

Belgiumban tíz százalék

Belga egyetemek kutatásai szerint a kórházi halálesetek 10 százalékánál eutanázia volt a halált közvetlenül kiváltó ok. A kutatás során az orvosok névtelenül nyilatkozhattak arról, részt vettek-e ilyen eljárásban, és ha igen, milyen módszert alkalmaztak. Mint kiderült, általában ópiumalapú fájdalomcsillapítókkal vagy a szükséges kezelés elmulasztásával rövidítették le a beteg szenvedését.

Az esetek egyharmadában a betegek előre jelezték, hogy végső esetben ily módon számítanak az orvos segítségére, illetve néhány esetben nem volt nyoma a páciens kifejezett kérésének. Az említett betegek nagy része egyszerre szenvedett daganatos és más gyógyíthatatlan betegségekben.

Magyar példa

Magyarországon nagy port vert fel, amikor egy asszony megfojtotta halálos beteg, rákban szenvedő gyermekét. Az asszonyt a bíróság jogerősen elítélte, ám Göncz Árpád köztársasági elnök kegyelmet adott az asszonynak, aki beismerte tettét, és a tárgyalások alatt végig arra hivatkozott, meg akarta kímélni menthetetlenül beteg lányát a haldoklással járó fájdalmaktól.