Ágnes
2 °C
11 °C

Belga igen az eutanáziára

2001.01.15. 16:31
A holland példát követve Belgium is legalizálná az eutanáziát. A hárompárti koalíció vasárnap szavazta meg azt a törvénytervezetet, amely - a holland törvénytől némileg eltérően - lehetővé tenné a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők számára, hogy életüket művi úton szakíttassák meg.
A belga törvényhozás két parlamenti bizottságának szenátorai megszavazták a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az élet megszakítását, ha a páciens rák, vagy egyéb gyógyíthatatlan betegségek esetében úgy dönt. A tervezet nemcsak a végzetes betegségekben szenvedőknek biztosítja majd a jogot az eutanáziára, hanem azoknak is, akik gyógyíthatatlan, nagy fájdalommal járó sérüléseket szenvedtek. Gacinta de Roeck szenátor elmondása szerint a kettő közötti különbséget a tervezet pontosan definiálja. Erről a CNN számolt be.

Jogszerűen vethetnek véget a szenvedésnek a belga orvosok
A szavazásokra várhatóan a következő pár hónapban sor kerülhet. Ha megszavazzák, Belgium lesz a világ második olyan országa, ahol legalizálták az eutanáziát. A tervezet sokakat szólaltatott meg Belgium-szerte pro és kontra. ,,Nagy veszély rejlik a tervezetben és az általa meghatározott definíciókban. Egyike vagyunk azon kevés országnak, amely felállított egy ilyen rendszert" - figyelmeztetett George Dallemagne, kereszténydemokrata szenátor.

A harmadik vélemény kötelezettsége

A tervezet szerint, ha egy páciens az eutanázia kérelmezése mellett dönt - bármilyen stádiumában legyen is betegségének - komolyan tudatában kell, hogy legyen döntésének, és többször meg kell ismételnie kérelmét. Végzetes, halállal végződő betegség esetén egy második orvosi vélemény is szükséges az eutanázia kérelmének elfogadásához, és annak végrehajtásához. Amennyiben a betegség még nincs abban a periódusban, hogy a páciens a halálán legyen, egy harmadik orvos - a betegség specialistája, vagy pszichiáter - véleményének szükségességét is előírja a tervezet.

Ebben az esetben körülbelül egy hónap telik el a páciens kérelme és a művi halál végrehajtása között. ,,Ez egy komoly, a hollandnál szigorúbb tervezet" - jelentette ki de Roeck, a zöldek képviselője. A ,,jog a halálhoz"-vita Belgiumban hosszan és intenzíven folyt. A szocialista-liberális-zöld koalíció felvetése, miszerint legalizálják az eutanáziát, komoly ellenállást váltott ki az ellenzéki kereszténydemokrata oldalon. Jelenleg mégis úgy tűnik, pár hónap múlva Belgium lesz a második ország, ahol van az eutanáziának törvényes útja.