Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az Európai Unió új neve valószínűleg Európai Unió lesz

2002.10.30. 17:39
Az Európai Unió alkotmánytervezetének megvitatásakor a képviselők sokat időztek az Európai Unió új elnevezésére vonatkozó egyes számú cikkelynél. Valéry Giscard d'Estaing Egyesült Európa mellett voksolt, ám a küldöttek többsége szerint jó az eddig használt megnevezés. A United Europe egy angol képviselőnek nem tetszik, mert egy futballcsapatra emlékezteti.
Amennyiben Európának alkotmánya lesz, feltétlenül szüksége van új névre is? Valéry Giscard d'Estaing volt francia államfő, az Európai Unió belső reformjáról tanácskozó konvent elnöke úgy gondolja, hogy igen.

Az alkotmánytervezet egyes számú cikkelye több elnevezést kínál: Európai Egyesült Államok, Európai Közösség, Egyesült Európa, Európai Unió. Valéry Giscard d'Estaing már választott, egy nemrég adott interjúban az Egyesült Európa mellett voksolt.

Manchester United Europe

A küldöttek mindezek dacára tökéletesen megfelelőnek tartják az Európai Unió elnevezést. Peter Hain, az Egyesült Királyság kormányának képviselője megmosolyogtatta a plénumot az Egyesült Európa, azaz United Europe elnevezéssel kapcsolatos megjegyzésével. Az angol képviselőt ez a név egy futballcsapatra emlékezteti, ugyanakkor "szuperállami" hangzása miatt az Európai Egyesült Államok kifejezést is elmarasztalta. A futballcsapatos megjegyzés "továbbgördült", Pierre Moscovici, a francia kormány képviselője rámutatott egy Manchester United csengésű elnevezés előnyeire: az emberek legalább szeretettel viszonyulnak hozzá.

Pszeudo-tárgyalás a névválasztási vita?

Olyan képviselő is akadt, aki bírálta az Európa elnevezésére vonatkozó "ál-tárgyalásokat", amelyeknek semmi közük sincs a tulajdonképpeni alkotmányos vitához. Linda McAvan egyesült királyságbeli képviselő egyenesen kétségbe vonta az EU átnevezésének szükségességét. Hozzá hasonlóan más képviselők is megkérdőjelezték a névváltoztatás indokoltságát most, mikor a jelenlegi elnevezés már közismert, megszokott.

Új EU-mottó: "Szabadság, Igazság és Összetartás"?

Még ha a képviselők várhatóan el is utasítják a konvent elnökének erőltetettnek tartott keresztelő-javaslatát, lehet, hogy egyetértenek az unió új mottóját illetően. "Szabadság, Igazság és Összetartás" - az új jelszó tömörítheti az új Európai Unió elveit, véli Valéry Giscard d'Estaing.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!