Angelika
-4 °C
3 °C

A Fekete Tömörülés pusztított Svájcban

2003.06.02. 07:49
Kilenc ember sérült meg a svájci globalizációellenes tüntetésekben vasárnap. A francia-svájci határnál azt követően került sor a zavargásokra, hogy megnyílt a világ nyolc vezető hatalmát tömörítő úgynevezett G8-as csoport csúcstalálkozója Evianban.
Kilenc ember, köztük két rendőr sebesült meg vasárnap Lausanne-ban és Genfben azokban a zavargásokban, amelyeket jól szervezett kisebb csoportok robbantottak ki, kihasználva a több tízezer főt megmozgató békés globalizációellenes tüntetéseket.

A tömegből kiválva

Lausanne-ben két rendőr, négy tüntető és egy idős asszony került kórházba. Az idős asszonyt fellökték, de állapota nem súlyos. Genfben néhány száz tüntetővel csaptak össze rohamrendőrök, két tüntető ugyancsak könnyebb sérüléssel került kórházba.

A világ nyolc vezető hatalmát tömörítő csoport (G8) eviani csúcstalálkozójának alkalmából több tízezer ember gyűlt össze a francia-svájci határon, hogy tiltakozzon a globalizáció és az iraki háború ellen. A békét és a legszegényebb országok adósságának elengedését követelő tüntetőkhöz csatlakoztak erőszakos fiatalok - az önmagát Fekete Tömörülésnek nevező csoport néhány száz aktivistája -, akik a tömegből kiválva percek alatt jelentős pusztítást végeztek Lausanne-ban és Genfben.

Éles szavakkal

A többségében német, emellett francia és angol fiatalok 30-50 fős csoportokra oszlottak, és arra számítottak, hogy a rendőrség nem lép fel ellenük, mert a beavatkozással veszélyeztetné a békés tüntetőket is. Az erőszak eluralkodásával már egyre nehezebb volt megkülönböztetni a zavargást kirobbantókat a békés tüntetőktől és az egyszerű utcai bámészkodóktól.

A rendőrség Lausanne-ban négyszáz, Bernben néhány tucat, Genfben pedig négy embert vett őrizetbe. A svájci kormány mellett éles szavakkal bélyegezték meg a rendbontókat a globalizációellenes tüntetések szervezői, akik szerint az erőszakos események ártanak az általuk képviselt ügynek.