Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Orvosok akadályozták meg a kivégzést

2006.02.21. 17:15
Összeegyeztethetetlennek tartotta orvosi esküjükkel, ezért megtagadta a segítséget egy halálra ítélt gyilkos kivégzésében két kaliforniai altatóorvos. A kivégzést egy nappal elhalasztották.

Etikai okokból elutasította két kaliforniai altatóorvos, hogy segítséget nyújtson egy méreginjekciós kivégzéshez. A bíróság által kirendelt altatóorvosok döntése miatt a kivégzést elhalasztották.

A 46 éves Michael Moralest azért ítélték 1983-ban halálra, mert 1981-ben előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel megölt egy 17 éves lányt: arcát kalapáccsal szétzúzta, megerőszakolta, majd négyszer a szíven szúrta. Morales azzal védekezett, hogy kábítószer hatása alatt állt.

Védői a múlt héten az utóbbi idők tanulmányaira hivatkozva azzal érveltek a kivégzés ellen, hogy a méreginjekció kegyetlen módszer, amelyet tilt a szövetségi alkotmány. Gyakran több percig is eltart, amíg a hármas összetételű injekció erre hivatott két komponense megállítja az elítélt szívműködését.

A bíró beadványukra válaszul elrendelte a San Quentin-i börtönhatóságnak, hogy vagy változtassák meg a méreginjekció összetételét, vagy pedig orvosok gondoskodjanak arról, hogy az elítélt ne érezzen szükségtelen fájdalmat kivégzésénél.

A kirendelt orvosok azzal utasították el a feladatot, hogy etikailag teljesen elfogadhatatlant kérnek tőlük. Az orvosszövetségek a bíró döntését bírálva kiemelték, hogy az orvosok az élet védelmére tesznek fogadalmat. A két aneszteziológusnak az lett volna a dolga, hogy avatkozzon közbe, ha az elítélt magához térne vagy szemmel láthatólag fájdalomtól szenvedne.

A börtönhatóság a kivégzés tervezett ideje után két órával az új időpontot (közép-európai idő szerint) szerda hajnalra tűzte ki. A szokásos "koktél" helyett egyféle halálos mérget fognak alkalmazni.