Valér
4 °C
8 °C

3800 embert végeztek ki tavaly világszerte

2005.04.06. 11:01
"Elérkezett az ideje annak, hogy a halálbüntetés végre a történelem szemétládájába kerüljön" - nyilatkozta az Amnesty Internationla brit igazgatója annak kapcsán, hogy nyilvánosságra hozták, hány embert végeztek ki tavaly a világban. A rangsorban Kína vezet, az Egyesült Államokban hat ártatlant is kivégeztek.
Tavaly 3797 személyt ítéltek halálra és végeztek ki a világ 25 országában, derült ki az Amnesty International kedden ismertetett jelentéséből.

Hihetetlenül magas a Kínában kivégzettek száma: tavaly 3400 személyt ítéltek halálra az ázsiai országban. A rendkívül szigorú halálbüntetés-rendszeréről híres Kínát a sorban Irán követi (159 halálos ítélet), továbbá Vietnam (legalább 64 kivégzéssel) és az Egyesült Államok (59). A legnagyobb számban 1996-ben hajtottak végre kivégzést a világon, akkor 4272 ítéltek halálra.

Kína a rekorder

Kína esetében nem léteznek hivatalos adatok, ezért az Amnesty International módosította szokványos statisztikai eljárását. A szervezet tanulmánya szerint 2003-ban Kínában legalább 726 személyt végeztek ki, a tavalyi sokkal magasabb kivégzési arány - 3400 személy - a tárgyalások internetes jelentései alapján született, bár az Amnesty International szerint még ez az adat is csupán a valós szám töredékét jelenti.

"Egyenesen rémületes Kína rekordja" - értékelt Kate Allen, az Amnesty International brit igazgatója. Hozzátette, mélységesen felkavaró, hogy a tavaly kivégzettek túlnyomó többségének még igazságos bírósági eljárásban sem volt részük, legtöbbjüket kínzások során kicsikart vallomások alapján ítéltek halálra. "A halálbüntetés könyörtelen és szükségtelen, nem csökkenti a bűnözést, és igen nagy annak a kockázata, hogy ártatlan ember esetén alkalmazzák. "Elérkezett az ideje annak, hogy a halálbüntetés végre a történelem szemétládájába kerüljön" - mondta az igazgató.

Az Amnesty International a Népi Kongresszus egyik tagjára hivatkozva nyilatkozta tavaly márciusban, hogy Kínában évente csaknem tízezer emberen hajtanak végre halálos ítéletet, főként korrupció miatt, amelyért Kínában halálbüntetés jár.

Örvendetes, hogy a világ 2004-ben is a halálbüntetés eltörlése felé közeledett, olvasható a tanulmányban: öt országban szűnt meg a legsúlyosabb ítélet: Bhutannal, Görögországgal, Szamoával, Szenegállal és Törökországgal együtt a világ immár 120 országában számolták fel a halálbüntetést.

Ártatlanokat is kivégeztek

Bár a zsarnokság helyőrségének titulált Iránnal együtt az USA is a feketelistán szerepel, tavaly valamivel kevesebb halálbüntetést hajtottak végre az Egyesült Államokban, mint 2003-ban (59-et 65-tel szemben), pedig még 38 államban ma is törvényes a halálbüntetés. Jogvédők tavaly több alkalommal kifogásolták a halálos injekció alkalmazását, mondván, hogy a szer egyik összetevője álcázza, a külső szemlélő elől elrejti az áldozat kínjait. Ennél is súlyosabb kifogás, hogy az Amnesty International tanulmánya szerint tavaly az USA-ban hat halálraítélt ártatlansága bizonyosodott be.

A tapasztalatok szerint sokan évekig élnek úgy, hogy tudják, a halálbüntetés végrehajtása bármikor bekövetkezhet. Vietnamban továbbra is titoktartás övezi a kivégzések számát. Az észak-koreai kivégzésekről pedig a napokban készített videofelvételt egy japán civil szervezet.

A kivégzések számát tekintve a "ranglista" első 11 helyezettje: Kína (3400), Irán (159), Vietnam (64), USA (59), Szaúd Arábia (33), Pakisztán (15), Kuvait (9), Banglades (7), Egyiptom, Szingapúr és Jemen (6-6).