Piroska
-1 °C
5 °C

Tömeges képviselőhalálra készül a Kongresszus

2004.04.23. 14:24
Rendkívüli választásokat tarthatnak terrortámadás után az Egyesült Államokban. Amennyiben a képviselőház száz vagy több tagja életét veszti egy merényletben, negyvenöt napon belül szavazást kell tartani. Több kritikus szerint nem szabadna ilyen hosszú ideig ellenőrzés nélkül hagyni a kormányt, ezért alkotmánymódosításért lobbiznak.
Rendkívüli választásokat tarthatnak az Egyesült Államokban, ha egy terrortámadásban száznál több kongresszusi képviselő életét veszti - jelentette az AP. A képviselőház 306-97 arányban fogadta el a terrorista fenyegetések szülte tervezetet. A törvény szerint száz vagy több képviselő halála esetén negyvenöt napon belül választásokat írnának ki a megüresedett helyek betöltésére, hogy fenntartható legyen a törvényhozói munka.

A 2001 szeptember 11-i terrortámadások idején egyes feltételezések szerint a kongresszus épülete is célpont volt. A United Airlines egy pennsylvaniai mezőre zuhant 93-as számú járata Washington felé tartott, a célpont a Fehér Ház vagy a törvényhozás lehetett.

Demokráciaharc

Toldozott alkotmány
Az alkotmánymódosítás az Egyesült Államokban hosszadalmas folyamat. Hagyományosan nem változtatják meg az alapítóatyák fogalmazta szöveget, hanem új passzusokkal egészítik ki. Az alkotmányból még olyan idejét múlt passzusokat sem töröltek, mint az alkoholtilalom, a rendelkezést egy újabb kiegészítéssel érvénytelenítették. Az alkotmány-kiegészítést a kongresszus mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia, ezután az államok kétharmadának (35 államnak) jóvá kell hagynia. A folyamat még nagyarányú kongresszusi támogatás mellett is évekig elhúzódhat.

A törvény nagyarányú támogatottsága ellenére komoly vita folyik a képviselőházban arról, hogy elégséges intézkedés-e a rendkívüli választás - írja az AP. A demokrata képviselők többsége és a republikánusok egy része is úgy gondolja, hogy a törvényhozói munka negyvenöt napig tartó szünetelése túlhatalomhoz juttathatja a kormányt.

A demokraták szerint ez esetben az elnök kongresszusi jóváhagyás nélkül dönthetne például háború indításáról. Az aggódók alkotmány-kiegészítést javasolnak, mely lehetővé tenné, hogy az elhunyt képviselőket kinevezéssel ideiglenes helyettesítsék.

Napirendre tűzik

A terv ellenzői szerint ez teljesen ellentmondana az amerikai alkotmánynak és a demokratikus hagyományoknak. "Vajon erre gondolhattak-e alkotmányunk megalkotói? Kizárt" - nyilatkozta az AP-nek James Sensenbrenner, a képviselőház igazságügyi bizottságának republikánus elnöke. Ennek ellenére bizottsága napirendjére tűzi az alkotmánymódosítás kérdését.

Az alkotmánymódosítást pártolja a Kormányzati Folytonosság Bizottság is - írja az AP. A pártok felett álló bizottság két elnöke, Alan Simpson volt republikánus szenátor és Lloyd Cutler, Carter és Clinton demokrata elnökök egykori tanácsadója szerint nem az alkotmánymódosítás szándékával láttak munkához.

"A lehetőségeket áttekintve azonban úgy gondoljuk, hogy az alkotmány szellemében, a nemzet és a kongresszus védelmében alkotmány-kiegészítésre van szükség" - áll közleményükben.