Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Haider kamu-Husszeinnel tárgyalt

2002.10.04. 11:04
Jörg Haider és Szaddam Husszein fél évvel ezelőtti találkozója hatalmas nemzetközi felháborodást és közvetve koalíciós válságot robbantott ki. Pedig, mint most kiderült, a szélsőjobboldali politikus nem is a diktátorral, hanem csak egy hasonmásával találkozott. A paranoiás iraki elnök legalább három hasonmást alkalmaz, akik néha már a kormányüléseket is levezetik helyette.
Nem is Szaddám Huszein iraki államfővel találkozott Jörg Haider - állítja Dieter Buhmann német törvényszéki orvosszakértő a Format című bécsi politikai hetilap pénteki számában. A szakértő szerint a szélsőjobboldali politikus a diktátor hasonmásával találkozott nemzetközi felháborodást kiváltó, fél évvel ezelőtti bagdadi látogatásán.

Hasonmások a Forradalmi tanács ülésén is

Buhmann, a Saarland tartományi egyetem törvényszéki orvostani tanszékének munkatársa különleges módszert fejlesztett ki személyek fényképek alapján történő azonosítására, s módszerét elfogadta a németországi bírósági gyakorlat, valamint az amerikai FBI. Az illetőkről azonos fejtartást ábrázoló fotókon kijelöl bizonyos jellemző részeket, ezeket számítógéppel hasonlítja össze, s csak akkor tekinti azonosnak a két ábrázolt személyt, ha az összes kijelölt rész egybeesik.

Buhmann módszerével kiderítette, hogy Szaddám Husszein legalább három hasonmást alkalmaz folyamatosan. A Format felkérésére készült szakértői véleményhez Buhmann egy olyan felvételt használt fel, amely kétségtelenül az "igazi" Szaddámot ábrázolja, amint 1990-ben beszédet mond az Arab Liga ülésén, és ezt 450 további fényképpel hasonlította össze. Ennek során jutott arra a felismerésre, hogy az iraki elnök hasonmásokat alkalmaz.

Eltérő vonások

A tudós szerint a három közül az a hasonmás, akivel Haider teázott és fényképezkedett, korábban már mondott Szaddám helyett nyilvános beszédeket és elnökölt a Forradalmi Tanács ülésein. Az illetőnek az "eredetitől" kissé eltér az álla, az ajka, az orra, a homloka és a füle, továbbá másként kopaszodik. A Haiderral való találkozón szereplő férfi arcán látható egy, az eredetitől eltérő anyajegy is, ezt azonban nem vette figyelembe Buhmann, mert kialakulhatott a két fotó készülte között eltelt időszakban.

Koalíciós válsághoz vezetett a találkozó

Haider fél évvel ezelőtti váratlan iraki útja - amelynek során állítólag segélyszállítmányt vitt Bagdadba - rendkívül nagy feltűnést keltett. Ausztriában kisebb koalíciós válságot váltott ki, továbbá talán elindítója volt annak az FPÖ-ben kialakult bizalmi válságnak, amely végül egy hónapja a pártelnök-alkancellár Susanne Riess-Passer és a párt több minisztere lemondásához és ezzel a koalíció széthullásához és előre hozott választásokhoz vezetett. A találkozó miatt az amerikai külügyminisztérium is tiltakozott.