Piroska
3 °C
4 °C

Haider kamu-Husszeinnel tárgyalt

2002.10.04. 11:04
Jörg Haider és Szaddam Husszein fél évvel ezelőtti találkozója hatalmas nemzetközi felháborodást és közvetve koalíciós válságot robbantott ki. Pedig, mint most kiderült, a szélsőjobboldali politikus nem is a diktátorral, hanem csak egy hasonmásával találkozott. A paranoiás iraki elnök legalább három hasonmást alkalmaz, akik néha már a kormányüléseket is levezetik helyette.
Nem is Szaddám Huszein iraki államfővel találkozott Jörg Haider - állítja Dieter Buhmann német törvényszéki orvosszakértő a Format című bécsi politikai hetilap pénteki számában. A szakértő szerint a szélsőjobboldali politikus a diktátor hasonmásával találkozott nemzetközi felháborodást kiváltó, fél évvel ezelőtti bagdadi látogatásán.

Hasonmások a Forradalmi tanács ülésén is

Buhmann, a Saarland tartományi egyetem törvényszéki orvostani tanszékének munkatársa különleges módszert fejlesztett ki személyek fényképek alapján történő azonosítására, s módszerét elfogadta a németországi bírósági gyakorlat, valamint az amerikai FBI. Az illetőkről azonos fejtartást ábrázoló fotókon kijelöl bizonyos jellemző részeket, ezeket számítógéppel hasonlítja össze, s csak akkor tekinti azonosnak a két ábrázolt személyt, ha az összes kijelölt rész egybeesik.

Buhmann módszerével kiderítette, hogy Szaddám Husszein legalább három hasonmást alkalmaz folyamatosan. A Format felkérésére készült szakértői véleményhez Buhmann egy olyan felvételt használt fel, amely kétségtelenül az "igazi" Szaddámot ábrázolja, amint 1990-ben beszédet mond az Arab Liga ülésén, és ezt 450 további fényképpel hasonlította össze. Ennek során jutott arra a felismerésre, hogy az iraki elnök hasonmásokat alkalmaz.

Eltérő vonások

A tudós szerint a három közül az a hasonmás, akivel Haider teázott és fényképezkedett, korábban már mondott Szaddám helyett nyilvános beszédeket és elnökölt a Forradalmi Tanács ülésein. Az illetőnek az "eredetitől" kissé eltér az álla, az ajka, az orra, a homloka és a füle, továbbá másként kopaszodik. A Haiderral való találkozón szereplő férfi arcán látható egy, az eredetitől eltérő anyajegy is, ezt azonban nem vette figyelembe Buhmann, mert kialakulhatott a két fotó készülte között eltelt időszakban.

Koalíciós válsághoz vezetett a találkozó

Haider fél évvel ezelőtti váratlan iraki útja - amelynek során állítólag segélyszállítmányt vitt Bagdadba - rendkívül nagy feltűnést keltett. Ausztriában kisebb koalíciós válságot váltott ki, továbbá talán elindítója volt annak az FPÖ-ben kialakult bizalmi válságnak, amely végül egy hónapja a pártelnök-alkancellár Susanne Riess-Passer és a párt több minisztere lemondásához és ezzel a koalíció széthullásához és előre hozott választásokhoz vezetett. A találkozó miatt az amerikai külügyminisztérium is tiltakozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!