Mátyás
-6 °C
1 °C

Betonfallal különítenék el a romatelepet

2005.07.22. 13:33
A szlovákiai Eperjesen újonnan emelt szükséglakásokat lakóik lepusztították. A szomszédok petícióban követelik az elkülönítést.

Betonfallal vagy tüskés élősövénnyel akarnak elkülöníteni egy romák lakta telepet a szlovákiai Eperjesen.

A Pravda című szlovák baloldali lap úgy tudja, hogy egy olyan 180 szükséglakásból álló, a közelmúltban felépült lakótelepről van szó, melynek döntően roma származású lakói korábban állami bérlakásokban laktak, de mivel jelentős lakbér-és közműtartozásokat halmoztak fel, a város a belga Vöröskereszt segítségével olcsó, ám szűkös szükséglakásokat épített a számukra.

Kerítést akarnak emelni

A telephez közeli családi házak tulajdonosai megelégelték a szomszédságot, és kerítést akarnak emelni. A kerítés engedélyeztetését a kétezer, zömmel munkanélküli teleplakótól elkülönülni akaró háztulajdonosok petícióval kényszerítették ki a városi önkormányzatnál, melynek testületében igencsak megoszlanak az ezzel kapcsolatos vélemények.

A telep létesítésének terve eleve számolt valamilyen megoldással, de a kerítés semmit sem oldana meg. Igencsak kockázatos lenne, ráadásul ellenkezést váltana ki, vélekedett az önkormányzat egyik tagja, aki a terv alapos mérlegelését szorgalmazza. Szerinte nem feltételezhető, hogy a kerítéssel majd "épp Eperjesen sikerül megoldani azt, amit Szlovákia-szerte tizenöt év során sem sikerült".

Ki a bűnös?

Klára Orgovánová, a roma ügyek pozsonyi kormánybiztosa megérti, hogy az embereknek nem tetszik, hogy az új szükséglakásokat máris lepusztították, ellenben tudni kell, hogy mielőtt ezeket az embereket ide költöztették, lényegesen nagyobb lakásokban éltek, most meg 15-20 személy szorong egy lakrészben. Ráadásul munkanélküliek. Nehéz megmondani, hogy ki a bűnös.

A teleppel szomszédos házak tulajdonosai nemcsak kerítést követelnek, hanem a további szükséglakások felépítése ellen is tiltakoznak, mondván, a lakók az új telepen sem fizetik a lakbért, ezért már több családot onnan is ki kellett költöztetni.

1999-ben egy csehországi kisvárosban már emeltek falat a romák és nem romák lakta területek között, ami olyan hazai és külföldi tiltakozások sorozatát hívta életre, hogy a 65 méter hosszú és két méter magas falat végül le kellett bontani.