Klaudia
-4 °C
2 °C

Javaslat az amerikai nagy fal megépítésére

2005.11.04. 12:13
Egy 3200 kilométer hosszú fal felépítéséről terjesztett az amerikai képviselőház elé egy törvénytervezetet csütörtökön két republikánus párti honatya, hogy megfékezzék a Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlást.

Duncan Hunter és Virgil Goode elképzelése értelmében "egy határbiztonsági korlátot kellene létrehozni a Csendes-óceántól a Mexikói-öbölig". A két republikánus honatya szerint egy 3200 kilométeres fal építésével lehetne megakadályozni a Mexikó felől az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlást.

Toborzás délen

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások előtt a Mexikóból érkező illegális bevándorlók problémaköre regionális jellegű volt, amelynek ugyan voltak országos következményei is, de ezen a napon döbbentünk rá, hogy össznemzeti, az összes amerikait, és nem csak a határtérségben, mint például a dél-kaliforniai San Diegóban élőket érintő kérdésről van szó - érvelt a CNN hírtelevíziónak Hunter.

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a héten jelentette be, hogy az illetékes hatóságok újabb ezer rendőrt toboroztak az illegális bevándorlás elleni harc erősítésére.

Szigorú őrizet

Az Egyesült Államok és Mexikó határán nagyrészt eddig is fegyveres őrséggel megerősített, három méter magas drótkerítést állt. Az illegális bevándorlók közül sokan nem jutnak át a szabadság földjére. Az 1994-ben bevezetett és 2001 szeptembere után megerősített szigorú határőrizet következtében több százan haltak meg a déli határon. Csak 2004 júliusában hetven ember vesztette életét.

Az USA más eszközökkel is igyekszik megakadályozni a bevándorlást. Szigorú szankciókat vezettek be azok ellen a munkaadók ellen, akik illegális bevándorlókat foglalkoztatnak. Mindennek ellenére évente félmillióan jutnak be az Egyesült Államokba, s ma közel 6 millió mexikói él az USA-ban.

A The Washington Times pénteki számának egyik cikke arról írt, hogy republikánus párti képviselők egy másik készülő törvényjavaslata értelmében törölnék azt az amerikai alkotmányban is foglalt jogszabályt, amely automatikusan garantálja az Egyesült Államokban született gyermekeknek az amerikai állampolgárságot.