Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Izrael felgyorsítaná az etiópiai zsidók betelepítését

2004.01.09. 13:56
A 18 ezer etiópiai zsidó a tervek szerint a jövő héten hagyta volna el az afrikai országot. Etiópia vezetése szerint semmi szükség a tömeges kivándorlásra.
Az izraeli kormány szeretné felgyorsítani azt a folyamatot, melynek célja, hogy Etiópiából Izraelbe költöztessék az utolsó zsidókat is - írja a BBC. Silvan Shalom izraeli külügyminiszter kétnapos etiópiai látogatása végén beszélt erről, hozzátéve hogy nem egyszerű esetről van szó.

Cseberből vederbe?

Az Etiópiában maradt zsidók több mint 18 ezer fős közössége a jövő héten települt volna Izraelbe, pontot téve annak az "exodusnak" a végére, mellyel Izrael a nyolcvanas évek elejétől több hullámban "kimenekítette" a zsidókat az afrikai országból.

A falasák etiópiai zsidók keresztény hitre áttért leszármazottai, számos etiópiai zsidót ugyanis a 19. században erőszakkal keresztény hitre térítettek. Izrael 1984-ben és 1991-ben összesen mintegy 35 ezer zsidót vitt ki repülőgépekkel az országból. Többségük Ciszjordániában telepedett le, és a BBC cikke szerint most a magas munkanélküliségtől és a diszkriminációtól szenvednek.

Etióp világútlevél

A kollégáját fogadó etióp külügyminiszter szerint azonban, ilyen tömeges kivándorlást eredményező lépésre most már semmi szükség, hiszen az etiópiai emberek oda utazhatnak a világban, ahová kedvük tartja. "Az etióp kormánynak semmi kifogása nincs az ellen, ha zsidók Izraelbe utaznak" - mondta Seyoum Mesfin, hozzátéve, hogy "ma Etiópiában nincs szükség olyan szervezett beavatkozásra, mint a nyolcvanas, kilencvenes években volt."

Szerdán az izraeli külügyminiszter látogatást tett Etiópia északi, Gondar régiójába, hogy találkozzon a Falasha Mura tagjaival, köztük több olyannal, akit erőszakkal megkereszteltek. Néhányuk elmondta, hogy a kormány meggátolta hozzátartozóik meglátogatását, és vallásuk miatt is éri őket megkülönböztetés.

Az izraeli kormány tavaly bejelentette, hogy körülbelül 20 ezer etiópiai zsidó költözhetne Izraelbe az ország törvényei szerint, melyek kimondják, hogy a világon bármely zsidónak joga van izraeli állampolgársághoz. Etiópia akkor leállította a folyamatot, és közölte, hogy szükségtelen a tömeges kivándorlás, hiszen bárki szabadon elhagyhatja az országot.