Befejeződött Falludzsa ostroma

2004.11.13. 22:18
Hivatalosan befejezettnek nyilvánította Fallúdzsa ostromát az iraki kormány, de kisebb harcok még folynak a városban. A kórházak megteltek, az emberek éheznek és tífuszjárványtól is tartani lehet.
Hat nappal az iraki lázadó szunnita fellegvár, Fallúdzsa ostromának kezdete után az iraki átmeneti kormány szombaton hivatalosan befejezettnek nyilvánította a város bevételéért indított, Pirkadat elnevezésű amerikai-iraki hadműveletet.

Kasszem Dávúd, az iraki miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója Bagdadban bejelentette: a Bagdadtól 80 kilométernyire északnyugatra fekvő Fallúdzsa ostromában a szövetségesek több mint ezer "szaddámistát" (Szaddám Huszein volt iraki elnök híve) és terroristát öltek meg, és mintegy 200-at elfogtak. A városban az ellenállásnak már csak elszigetelt gócpontjai maradtak, amelyek felszámolása folyamatban van.

Dávúd megemlítette, hogy a város sikeres bevétele ellenére az életre-halálra keresett, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel együttműködő Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezérnek és Abdullah al-Dzsanabinak, a fallúdzsai lázadók vezetőjének sikerült kereket oldania. Közölte azt is, hogy a város lakóinak mintegy 90 százaléka elmenekült Fallúdzsából az invázió hétfői megkezdése előtt.

Megérkeztek az első segélyek

Szombat estére megérkeztek a szétlőtt városba az Iraki Vörösfélhold nevű segélyszervezet első teherautói is, jelentette a BBC. A városban az utóbbi napokban humanitárius katasztrófa fenyegetett, a kórházak megteltek, a gyógyszerek és az élelem elfogyott, a városban a bomló tetemek szaga terjengett a temetetlen halottak miatt.

A hadvezetés korábban biztonsági okokból megtiltotta, hogy szervezet a városba menjen, de szombat délután megkapták az engedélyt. A BBC értesülései szerint a városban tífuszjárványtól kell tartani.  • Tippek
  • Bankszámla