Hétfő óta ötszáz lázadót öltek meg Fallúdzsában

2004.11.11. 18:07
Ötszáznál is több felkelő vesztette életét a közép-iraki Fallúdzsában dúló harcokban hétfő óta. A szunnita lázadók fellegvárának tartott városban második szakaszába lépett az ostrom, az amerikai erők most a város déli részét próbálják meg irányításuk alá vonni.
A harcok hétfői kezdete óta "több mint 500" felkelő halt meg - mondta a neve elhallgatását kérő amerikai katonatiszt. Előzőleg Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az ABC amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a fallúdzsai harcokban "felkelők százai haltak meg vagy estek fogságba". Az iraki és az amerikai erők abban a reményben indítottak ostromot a szunnita ellenállók fellegvárának tekintett Fallúdzsa ellen, hogy szombatra teljesen ellenőrzésük alá vonják az iraki fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő várost.

Második szakaszába lépett az iraki Fallúdzsa ostroma

Amerikai tengerészgyalogosok és más szövetséges egységek támadást indítottak csütörtökön a Fallúdzsa iraki város déli részén meghúzódó felkelők ellen, s ezzel második szakaszába lépett a szunnita lázadók fellegváraként számon tartott település elleni ostrom - közölték amerikai hivatalos forrásból. Az offenzíva napnyugtakor indult meg - a három napon át szinte kizárólag Fallúdzsa északi kerületeiben dúló harcokat követően - mondták el névtelenséget kérő hivatalos források.

Az amerikai katonák hétfő éjjel indították meg az ostromot a város bevételére, s egészen a települést kettészelő, kelet-nyugati irányú főútig nyomultak előre, ellenőrzésük alá vonva Fallúdzsa északi részét. Feltevések szerint itt a legerősebbek a felkelők állásai. A folyamatban lévő hadműveletek az elfoglalt északi kerületekben még meglévő ellenállási gócok felszámolását célozzák.

Hullaszag és áramszünet

Az amerikai és iraki katonák által ostromlott iraki Fallúdzsában, a kormányellenes erők fellegvárában lesújtóak a lakosság életkörülményei. Helyszíni jelentések szerint a város egyes utcáin szörnyű hullaszag terjeng. Nincs már a szunniták lakta városban semmiféle orvosi ellátás, a sebesülteket Tikrit város kórházába szállítják át kezelésre. Egy helyi férfi elmondta külföldi tudósítóknak: két napja nem tudja eltemetni gránátrobbanástól meghalt nyolcéves fiát, mert az elhúzódó heves harcok miatt nem merészkedik ki a némi biztonságot nyújtó falak közül.

Megszűnt az áram- és a vízellátás, az épületek mélyén megbúvó emberek víz- és élelemtartaléka a végletekig leapadt, s egyelőre nincs is kilátás ezek feltöltésére, hiszen a kilépés a nyílt utcára veszedelmes, s a boltok amúgy is mind zárva tartanak. A mintegy 300 ezer lakosból mintegy 100 ezer maradt a városban, a többi vagy már korábban elmenekült az ismétlődő légitámadások elől, vagy a készülő nagyszabású amerikai offenzíva hírére távozott el a támadás megindulása előtt.

Tizenháromra nőtt az elesett amerikai katonák száma

Három amerikai katona meghalt, tizenhét megsebesült az utóbbi huszonnégy órában - számoltak be az amerikai haderő Fallúdzsa ostromában elszenvedett újabb veszteségeiről amerikai tisztek csütörtökön. Az amerikai hadsereg legutóbb kedden tette közzé a város bevételéért folytatott harcban elesett katonái létszámát, tízfős veszteséget ismerve be. Ez azt jelenti, hogy a hadművelet hétfői megindulása óta összesen 13 tengerészgyalogos, illetve más egységeknél szolgáló amerikai katona vesztette életét.  • Hírek
  • Babaváró hitel