Gerzson
-3 °C
3 °C

Felháborodást keltett a halottnévsor-olvasás

2004.04.30. 11:52
Kapcsolódók (1)
Politikai indíttatást sejtenek az ABC Híradójának az iraki áldozatok névsorát közlő különkiadása mögött a neokonzervatívok. A hétszáznál több nevet és fényképet bemutató negyven perces műsort az ABC több helyi adója át sem veszi.
Főműsoridőben olvassák fel az iraki harcok hétszáznál is több amerikai áldozatának névsorát az ABC esti híradójában. A műsor hatalmas politikai vitát váltott ki, a konzervatív jobboldal szerint egyszerűen a Bush-kormány iraki politikájának lejáratásáról szól. A híradó bemondója, Ted Koppel nem érti a felháborodást.

Nézettség, harc, tisztelgés

Az ABC híradóját huszonöt éve vezető híradós nem érti, miért tartják egyesek egyszerű kampányfogásnak, vagy a nézetségi verseny újabb trükkjének az Elesettek című különkiadást. A csatorna központi közleménye szerint a műsor célja egyszerűen "a tisztelgés az elesettek emléke előtt".

Ennek ellenére a kereskedelmi tévé műsorát közvetítő helyi televíziók közül többen is jelezték, hogy nem hajlandóak átvenni "a politikailag célzatos" műsort. "Bár a társaság vezetése mást mond, a műsor az Egyesült Államok iraki politikáját bíráló propagandának tűnik" - jelentette ki az ABC műsorát többek közt az ohiói Colombusban és a missouri St. Louis-ban sugárzó Sinclair Broadcasting igazgatója.

Többértelmű gesztus

Koppel megérti, hogy a műsor - amit a Life magazin híres 1969-es lapszámához hasonlít, melyben a vietnami háború amerikai halottjainak fényképeit közölték - különböző olvasatokra ad lehetőséget. "A nézők úgy értik a műsort, ahogy akarják. A háború pártolóit és ellenzőit is meghathatja a gesztus, ahogy lesznek olyanok is, akiket felháborít" - nyilatkozta a híradós a Poynteronline.com hírszájtnak.

Koppel megjárta a hadszíntereket is, néhány elesett katonát személyesen is ismert, ez azonban állítása szerint nem befolyásolta a műsor elkészítésében. Mint mondta, a híradók végén eddig is felolvasták az aznapi áldozatok nevét, a mostani összegzéssel csak emléket próbálnak állítani az elesetteknek.

Alábecsülte a véráldozatot

A Bush-kormány viszonyát a témához jól jellemzi Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes csütörtöki nyilatkozata. A Pentagonban kialakult háborúpárti neokonzervatív agytröszt egyik vezérének tartott politikus csütörtöki nyilatkozatában ötszáz főre becsülte az amerikai áldozatok számát, közülük tudomása szerint háromszázötvenen vesztették életüket harcban. Valójában az AP összegzése szerint eddig 722 amerikai katona vesztette életét, 521 harcban.

Wolfowitz nyilatkozatát egyik beosztottja később tévedésnek minősítette. Az amerikai áldozatok nagy része, 582 katona a "nagyobb hadműveletek" tavaly májusi befejezése óta vesztette életét.