Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bosszúra szólítanak Fallúdzsa ostroma miatt

2004.11.09. 06:34
Egy iraki szélsőséges csoport hétfőn egy internetes honlapon Fallúdzsa ostroma miatt bosszúból kormányépületek, nagykövetségek, szállodák és más célpontok elleni támadásra szólította fel a fegyvereseit. Az amerikai erők kedd hajnalban behatoltak városba.
"Minden harcosnak, hősöknek: legyetek készen egy általános mozgósításra, amint valamennyi csoport megkapja a célpontját, amelyben megállapodunk" - áll a több külföldi elrablásáért és meggyilkolásáért felelős Iraki Iszlám Hadsereg közleményében, amelynek hitelességét nem sikerült megállapítani.

A közleményben a célpontok között a védelmi, belügy-, pénzügy- és az olajügyi minisztérium, a Köztársasági Palota, a bagdadi repülőtérre vezető út, nagykövetségek és a fontosabb szállodák szerepelnek.

"Az Iraki Iszlám Hadsereg főparancsnoksága parancsot ad erőinek mindenütt, hogy a legmagasabb szintre terjesszék ki a műveletet" - áll a közleményben, amelyben a szervezet elítéli "fallúdzsai gyilkosságokat és pusztítást".

Az Iraki Iszlám Hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ideológiáját követi. Ez a szélsőséges szervezet vállalta a felelősséget Georges Malbrunot és Christian Chesnot francia újságírók elrablásáért, akiknek a sorsa továbbra is ismeretlen, továbbá őt tartják felelősnek egy olasz újságíró és két pakisztáni meggyilkolásáért.

Szélsőségesek hétfő este két bagdadi templomnál és egy kórháznál robbantottak gépkocsiba rejtett pokolgépeket, a támadások során legkevesebb hat ember életét vesztette és mintegy nyolcvanan megsebesültek.

"Ne vegyetek részt!"

Muzulmán vallási vezetők felszólították az iraki biztonsági erőket, ne vegyenek részt az amerikai erők oldalán Fallúdzsa ostromában.

Órákkal a támadás megkezdése előtt az egyes fallúdzsai felkelőkkel kapcsolatban álló Muzulmán Papok Egyesülete szólította fel az iraki katonákat, hogy ne vegyenek részt az amerikai irányítású hadműveletben.

"Felszólítjuk az iraki erőket, a Nemzeti Gárdát és a többieket, aki többségükben muzulmánok, óvakodjanak elkövetni azt súlyos hibát, hogy olyan erők zászlaja alatt szállnak meg iraki városokat, amelyek nem tisztelnek sem vallást, sem emberi jogokat" - áll a szervezet közleményében.

A szunnita szervezet, amely részt vett az Irakban elrabolt külföldi túszok kiszabadításáról folyó tárgyalásokban, kilátásba helyzete, hogy bojkottálják a tárgyalásokat, ha a szunnita város ostrom alá kerül.

Ostrom

A Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő városban egész éjjel dörögtek a fegyverek. Órákkal az irakiak által "Hajnal hadműveletnek", az amerikaiak által pedig "Phantom Fury" névvel illetett offenzíva megkezdése után amerikai harckocsik és Humvee páncélozott harci járművek vonultak be a város északkeleti Aszkari negyedébe. A város délnyugati részén az amerikai katonák lassan haladtak előre a város Dzsolan negyede felé, ahol a szunnita fegyveresek elbarikádozták magukat. A város északi részét a tüzérség és a légierő egyaránt támadta.

A városban nincs áramszolgáltatás, a városban a lakók elmondása szerint nincs folyó víz és élelmiszerhiánytól is tartanak, mivel a boltok két napja zárva vannak.

Az északról támadó amerikai erők kedd reggel legalább egy kilométerre behatoltak az iraki Fallúdzsába és már nincsenek messze a lázadók kezén lévő város központjától - közölték helyi lakosok.