Géza
-11 °C
-4 °C

Feladták Fallúdzsát az amerikaiak

2004.04.30. 12:41
A fallúdzsaiak bizalmának megszerzése érdekében kizárólag irakiakból álló rendfenntartó erőkre bízzák a lázadó szunnita város ellenőrzését az amerikaiak. Az ezerfős iraki alakulatot a bukott diktátor, Huszein egyik volt tábornoka irányítja. Az amerikaiak csak a frontvonalat adják fel, a környéket biztosítják.
Feladta harcállásait a Fallúdzsát ostromló tengerészgyalogság. A szunnita ellenállás központjában az amerikaiak helyét egy újonnan felállított ezerfős iraki alakulat veszi át, Szaddám Huszein egyik volt tábornokának vezetésével - jelentette a BBC.

Az ostrom lezárásáról csütörtökön született megállapodás. Az amerikaiak április 5-én kezdték eddig eredménytelen hadműveletüket, most azt remélik, hogy egy irakiakból álló rendfenntartó erő sikeresebben harcolhat a lázadók ellen.

Ellenőrzés nélkül

Az amerikaiak korábban közös járőrözést terveztek az irakiakkal a lázadó városban, a BBC értesülései szerint pillanatnyilag nem tudni, mi lett a terv sorsa. A hírcsatorna értesülései szerint a tengerészgyalogosok csak a városon belüli állásaikat adták fel, továbbra is a környéken állomásoznak majd.

Nem tudtak a részletekről

A kivonulás gyorsasága különösen meglepő, tekintettel arra, hogy a Pentagon illetékesei csütörtök éjszaka még nem tudott a megállapodás részleteiről. A várost ostromló csapatok parancsnoka azonban péntek hajnalban utasítást adott a frontvonalon lévő amerikai harcállások kiürítésére. Az ellenőrzés átadásával a fallúdzsaiak bizalmát próbálják megszerezni - jelentette a BBC.

A város április 5. óta tartó ostromában a helyi kórház jelentése szerint hatszázan vesztették életüket. A várost több ezren elhagyták. A kivonulást megelőzően még heves összecsapások zajlottak, melyben az amerikaiak a légierőt is bevetették.