Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megcsoníktott női holttestet találtak Fallúdzsában

2004.11.14. 22:51
Valószínűleg elrabolt külföldiek holttesteire bukkantak az amerikai erők Fallúdzsában. Az ostrom alatt harmincnyolc amerikai halt meg, a lázadók vesztesége meghaladja az ezerkétszázat.
Súlyosan megcsonkított nő holttestét találták meg vasárnap reggel az iraki Fallúdzsa város déli részén amerikai tengerészgyalogosok.

Az AFP francia hírügynökség fotósa szerint a "kaukázusi típusúnak" (azaz fehér bőrűnek) mondott, szőke hajú nő kezét és lábát levágták, torkát elvágták, arca felismerhetetlenné vált.
 
A tengerészgyalogosok nem tudják, hogy iraki vagy külföldi volt-e az áldozat. Az amerikaiak attól tartottak, hogy a holttestre robbanószerkezetet is kötöztek, ezért csak robbanóanyag-kereső kutyákkal merték megközelíteni.
 
Október végén két, Irakba férjhez ment és évtizedek óta az országban élő külföldi nőt raboltak el: Margaret Hassan 59 éves brit humanitárius képviselőt és az 54 esztendős lengyel Teresa Borczot. Hassan hajszíne barna, Borczé szőke. Mindkettejük elrablói azt követelték, hogy az idegen haderők hagyják el Irakot.
 
Húsz méterre a női holttesttől egy összekötözött pár - egy férfi és egy nő - holttestére akadtak a tengerészgyalogosok. A holttesteken állatok marta pusztítás nyomai láthatók.
 
Szintén vasárnap nyolc, 20 és 45 év közötti férfi holttestére bukkantak amerikai katonák Fallúdzsa központjában. A tetemeken nem volt egyenruha, vagy bármely más olyan tárgy, amely alapján azonosíthatták volna őket.
Április óta több mint kétszáz külföldit raboltak el Irakban fegyveres csoportok, közülük legkevesebb harmincat meggyilkoltak.
 
Csak harmincnyolc fő a veszteség
 
Harmincnyolc amerikai katona vesztette életét az iraki szunniták volt erőssége, Fallúdzsa bevételére indított ostrom egy hete alatt a legfrissebb, vasárnap közzétett amerikai veszteségmérleg szerint.
 
Az arab országba vezényelt amerikai haderő közleményében megjegyezte, hogy a harcokban elesettek mellett a veszteségmérlegbe három olyan katonát is beszámítottak, akik nem harci cselekmény következtében haltak meg.
 
A halottak mellett további 275 amerikai katona sebesült meg a hadműveletben, igaz, közülük hatvan azóta már újra szolgálatba lépett - fűzte hozzá a közlemény.

Richard Natonski vezérőrnagy, az amerikai 1. tengerészgyalogos hadosztály parancsnoka vasárnap bejelentette, hogy Fallúdzsa egész területét elfoglalták, s az amerikai és iraki erők több mint 1200 fegyveres ellenállót öltek meg az ostrom kezdete óta.