Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Két amerikai halott a faludzsai támadásban

2003.05.27. 13:16
Két amerikai katona meghalt, kilencen megsebesültek ismeretlen fegyveresek faludzsai támadásában. A Bagdadtól 50 kilométernyire végrehajtott akció nem az első, a napokban háromszor is támadták a megszálló haderő katonáit.
Ismeretlen számú fegyveres támadt amerikai csapatokra Faludzsa városánál, Bagdadtól ötven kilométerre észak-nyugatra. A támadásban a 3. páncélos dandár két katonája életét vesztette, kilencen megsebesültek - jelentette a BBC.

A támadók az amerikai központi parancsnokság jelentése szerint egy mecsetből nyitottak tüzet az amerikaiakra, páncéltörő rakétákkal és kézi lőfegyverekkel. A katonák két támadót megöltek.

Az AP Randy Martin katonai szóvivőtől úgy értesült, a támadók valójában két autóból nyitottak tüzet egy ellenőrzőpontnál. Előbb egy autóból nyitottak tüzet. Az amerikaiak kilőtték, majd elkezdték átkutatni, amikor egy második autó is érkezett, amiből gránátot dobtak az őrposztra. Az amerikaiak hat irakit tartóztattak le a támadás után, kihallgatásuk folyik.

A mentőhelikopter is megsérült

A sebesültek kimentésére küldött helikopter is megsérült, amikor az amerikaiak egyik harcjárművével ütközött - írja a BBC.

Gyarapodó támadások

Az elmúlt napokban több támadás is érte az Irakban állomásozó amerikaiakat. Hétfőn szintén a 3. páncélos dandárt támadták, konvojukra rakétagránátot lőttek Haditánál, Bagdadtól 180 kilométerre észak-nyugatra. A támadásban egy katona életét vesztette. Ugyanaznap egy amerikai katonai jármű aknára futott Bagdad külterületén. A jármű egyik utasa belehalt sérüléseibe.

Támadás érte az amerikaiak bakubahi harcálláspontját is, a rakétagránát azonban nem okozott személyi sérülést. A Tikrit közeli Baidzsinál csak az amerikaiak szerencséjén múlott, hogy nem történt haláleset. Az ismeretlen támadók gránátja becsapódás után nem robbant fel - írja a BBC.