Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kiújultak a fallúdzsai harcok

2004.04.09. 19:30
Kapcsolódók (13)
Újra ostromolják Fallúdzsát az amerikai csapatok. A tengerészgyalogosok parancsnoka szerint támadásra utasították csapatait, a főhadiszállás szerint azonban még érvényes a tűzszünet. Legkevesebb 450 iraki vesztette életét a harcokban. Az USA ismét adhat el fegyvereket Iraknak. Az iraki kormányzótanács szunnita tagja szerint az amerikaiak hadművelete törvénytelen és elfogadhatatlan.
Újrakezdődtek a harcok Fallúdzsában - jelentette a BBC egy harctéri parancsnokra hivatkozva. Brennan Byrne alezredes, a szunnita ellenállás központját ostromló tengerészgyalogos dandár parancsnoka szerint a tárgyalások kudarcba fulladtak, az alakulat támadási parancsot kapott. Legkevesebb 450 irakit öltek meg és több mint ezren megsebesültek ezen a héten a Fallúdzsában folyó harcokban helyi kórházi források szerint.

Az amerikai hadsereg helyettes hadműveleti főnöke, Mark Kimmitt dandártábornok szerint azonban még mindig érvényben van a fegyvernyugvás.

Segély az ostromlottaknak

A város ellen helyi idő szerint délben függesztették fel az offenzívát, hogy az iraki ideiglenes kormány tárgyalásokat folytathasson a lázadókkal. A tűzszünet ideje alatt élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a hétfő óta ostromlott városba, biztosították a sebesültek ellátását is.

A harcoló alakulat parancsnoka már akkor is csak a harcok pillanatnyi szüneteltetéséről beszélt. Iraki források korábban huszonnégy órás fegyvernyugvásról számoltak be, irak amerikai megbízott kormányzója nem erősítette meg az értesüléseket. A tárgyalások kudarca esetén az amerikaiak folytatják az ostromot - jelentette ki Paul Bremer. <> A várost hétfő óta ostromolják. Az akció célja az ellenállók elűzése és a múlt heti brutális lincselés elkövetőinek elfogása.

Pacsacsi szerint törvénytelen

"Törvénytelennek és abszolút elfogadhatatlannak" minősítette pénteken a lázongó szunnita városban, Fallúdzsában folyó amerikai hadműveleteket Adnan Pacsacsi, az iraki kormányzótanács szunnita tagja. "Az amerikai hadműveleteket illegálisnak és abszolút elfogadhatatlannak tartjuk" - nyilatkozta Pacsacsi az al-Dzsazíra arab hírtelevízió dubai központjában.

"Elítéljük az amerikai hadműveleteket, mert azok Fallúdzsa lakosságának kollektív megbüntetését célozzák" - tette hozzá a szunnita Pacsacsi, a független demokrata mozgalom egyetlen képviselője a kormányzótanácsban.

Feloldották a fegyvereladást

Feloldotta az Iraknak szánt fegyverek eladási tilalmát az Egyesült Államok pénteken, pontosan egy évvel Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének bukása után. Az amerikai külügyminisztérium által a hivatalos amerikai közlönyben (Federal Register) kiadott közlemény leszögezte, a jövőben az iraki rendőrség és a jövőbeli iraki hadsereg vásárolhat fegyvereket feltéve, hogy az amerikai elnök úgy értékeli: a fegyvereladások "megfelelnek az Egyesült Államok nemzeti érdekeinek".

Az Iraknak nyújtható katonai segélyek embargóját már tavaly, Szaddám Huszein bukása után feloldotta Washington, de akkor ez nem vonatkozott a fegyvereladásokra.