Szilárda
-4 °C
3 °C

Meghalt az anyjával háló tiszteletes

2007.05.15. 22:01
Elhunyt Jerry Falwell amerikai tiszteletes, az 1980-as években komoly politikai befolyásra is szert tett konzervativ keresztény szervezet, a Morális Többség alapítója, az amerikai sajtószabadság egyik meghatározó perének kezdeményezője és elvesztője.

Az abortuszpártiak, a melegek, a leszbikusok is tehetnek arról, hogy ez megtörtént - ilyen értelmű nyilatkozatot adott 2001. szeptember 11-én a new york-i terrortámadást követően a "morális többség" vezetője, Jerry Falwell. A tiszteletes két nappal később elnézését kért, ha szavait úgy értelmezték, bárki mást is hibáztatna a terroristákon kívül - idézte fel Falwell két nyilatkozatát a haláláról beszámoló CNN.

A 73 éves tiszteletest a Virginia állambeli Lynchburgben, a Liberty egyetemen levő irodájában kedden eszméletlen állapotban találták. Kórházba vitték, de életét nem tudták megmenteni.

A pap első gyűlekezetét is Lynchburgben kezdte vezetni, melynek akkor, 1956-ban csak 35 tagja volt, mára 24 ezer.

Falwell 1979-ben alapította meg a 80-as években első sorban a republikánus párton keresztül komoly politikai befolyást is elérő, Morális Többség nevű szervezetet. Ennek vezetőjeként lett előbb az USA-ban országosan ismert, majd a Hustler kiadója, Larry Flint elleni, 1988-ban zárult pere a nemzetközi ismertségét is megteremtette.

A Hustler 1983-ban egy Campari hirdetésbe burkolva álinterjút közölt Jerry Falwell tiszteletessel, melyben a konzervativ vallási vezető arról "vallott", hogy ittasan, száz dollárért a saját anyjával hált. Az évekig tartó pereskedés végén az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta: ha a paródia tárgya közszereplő - márpedig Falwell az volt -, még akkor is tűrnie kell a verbális ostorcsapásokat, ha azok bánatot, gyötrelmet, érzelmi nyomorúságot okoztak neki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!