Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holt lelkek, szkíták, hobbitok lakják Oroszországot

2002.12.02. 14:51
Manipulációt gyanít az idén ősszel megtartott oroszországi népszámlálás kapcsán a Novaja Gazeta című orosz napilap. Az ellenzéki hangvételű újság hétfői cikke szerint a hivatalosan megszámlált 145,1 millió oroszországi polgár akár 10-15 százaléka is "holt lélek" lehet, akiket választási csalásokra is felhasználhat a hatalom. A Don mentén regisztráltak szkítákat, sőt elfeket, és hobbitokat is.
Ilyen nincs, és mégis van

A lap arra alapozta állításait, hogy a számlálóbiztosok a hivatalos adatok szerint majdnem teljesítették az eredetileg kitűzött 100 százalékos "normát", amit szakértők lehetetlenségnek ítéltek. A Novaja Gazeta szerint a kérdőívek nem elhanyagolható részét maguk a számlálóbiztosok töltötték ki - felsőbb instrukciók alapján.

A cikk érvei között szerepel, hogy a XXI. század első orosz népszámlálását igen komoly állampolgári bojkott övezte. A szélsőbaloldali beállítottságú polgárok a jelenlegi rendszer elutasítása miatt utasították el, hogy - amint a propagandaplakátok hirdették - "beírják magukat Oroszország történetébe", míg számos szélsőjobboldali, illetve bigottan vallásos csoport "sátánizmusnak" minősítette a polgárok összeírását.

"A hatalom új pártot nyert a holt lelkekkel, akik a helyes jelöltet ikszelik be a helyi, a parlamenti és az elnökválasztáson, nagyarányú győzelmet biztosítva számára" - írta a Novaja Gazeta, nem zárva ki azt sem, hogy helyi vezetők a költségvetési pénzek megcsapolására is fel fogják használni a "fiktív állampolgárokat".

Fantasy

A lenta.ru szerint a népszámlálás eredményeiből kiderülhet, hogy Oroszországban szkíták, elfek és hobbitok laknak. A Don-menti Rosztovban mintegy 30-an azt írták be a kérdőívbe, hogy szkíta nemzetiségűnek vallják magukat. Ezt a Novosztyi hírügynökséggel Fjodor Mikusin, a "Szkíta Nemzeti Kongresszus" nevű társadalmi szervezet rosztovi csoportjának helyettes elnöke közölte. Elmondta, hogy rajta kívül legalább hat rosztovi személyes ismerőse úgy felelt a számlálóbiztos kérdésére, hogy ő szkíta.

Permben egy fiatalemberekből álló csoport pedig azt közölte az összeíró bizottsággal, hogy ők elfek és hobbitok. A Regions.ru internetes újság ezt úgy pontosította, hogy számos Tolkien-rajongó kör működik a városban, ezek első sorban a nevesebb iskolák és főiskolák diákjaiból állnak.

Lehet marslakó is

Vlagyimir Szokolin az oroszországi Állami Statisztikai Bizottság elnöke azt mondta, "ahogyan a polgár azonosítja magát, úgy kell adatait felvenni, legyen akár kozák, akár pomerániai, akár marslakó". Alekszandr Ljubimov a "Média-Szojuz" társadalmi szervezet vezetője a hétfőn megrendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a mostani orosz népszámlálás akár be is kerülhetne a Guinness-rekordok könyvébe is - szakértők értékelése szerint a népszámlálás iránt még sohasem volt ekkora érdeklődés a média részéről, eddig 85 ezernél több cikk, írás, közlemény, hír jelent meg róla.