Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Holt lelkek, szkíták, hobbitok lakják Oroszországot

2002.12.02. 14:51
Manipulációt gyanít az idén ősszel megtartott oroszországi népszámlálás kapcsán a Novaja Gazeta című orosz napilap. Az ellenzéki hangvételű újság hétfői cikke szerint a hivatalosan megszámlált 145,1 millió oroszországi polgár akár 10-15 százaléka is "holt lélek" lehet, akiket választási csalásokra is felhasználhat a hatalom. A Don mentén regisztráltak szkítákat, sőt elfeket, és hobbitokat is.
Ilyen nincs, és mégis van

A lap arra alapozta állításait, hogy a számlálóbiztosok a hivatalos adatok szerint majdnem teljesítették az eredetileg kitűzött 100 százalékos "normát", amit szakértők lehetetlenségnek ítéltek. A Novaja Gazeta szerint a kérdőívek nem elhanyagolható részét maguk a számlálóbiztosok töltötték ki - felsőbb instrukciók alapján.

A cikk érvei között szerepel, hogy a XXI. század első orosz népszámlálását igen komoly állampolgári bojkott övezte. A szélsőbaloldali beállítottságú polgárok a jelenlegi rendszer elutasítása miatt utasították el, hogy - amint a propagandaplakátok hirdették - "beírják magukat Oroszország történetébe", míg számos szélsőjobboldali, illetve bigottan vallásos csoport "sátánizmusnak" minősítette a polgárok összeírását.

"A hatalom új pártot nyert a holt lelkekkel, akik a helyes jelöltet ikszelik be a helyi, a parlamenti és az elnökválasztáson, nagyarányú győzelmet biztosítva számára" - írta a Novaja Gazeta, nem zárva ki azt sem, hogy helyi vezetők a költségvetési pénzek megcsapolására is fel fogják használni a "fiktív állampolgárokat".

Fantasy

A lenta.ru szerint a népszámlálás eredményeiből kiderülhet, hogy Oroszországban szkíták, elfek és hobbitok laknak. A Don-menti Rosztovban mintegy 30-an azt írták be a kérdőívbe, hogy szkíta nemzetiségűnek vallják magukat. Ezt a Novosztyi hírügynökséggel Fjodor Mikusin, a "Szkíta Nemzeti Kongresszus" nevű társadalmi szervezet rosztovi csoportjának helyettes elnöke közölte. Elmondta, hogy rajta kívül legalább hat rosztovi személyes ismerőse úgy felelt a számlálóbiztos kérdésére, hogy ő szkíta.

Permben egy fiatalemberekből álló csoport pedig azt közölte az összeíró bizottsággal, hogy ők elfek és hobbitok. A Regions.ru internetes újság ezt úgy pontosította, hogy számos Tolkien-rajongó kör működik a városban, ezek első sorban a nevesebb iskolák és főiskolák diákjaiból állnak.

Lehet marslakó is

Vlagyimir Szokolin az oroszországi Állami Statisztikai Bizottság elnöke azt mondta, "ahogyan a polgár azonosítja magát, úgy kell adatait felvenni, legyen akár kozák, akár pomerániai, akár marslakó". Alekszandr Ljubimov a "Média-Szojuz" társadalmi szervezet vezetője a hétfőn megrendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a mostani orosz népszámlálás akár be is kerülhetne a Guinness-rekordok könyvébe is - szakértők értékelése szerint a népszámlálás iránt még sohasem volt ekkora érdeklődés a média részéről, eddig 85 ezernél több cikk, írás, közlemény, hír jelent meg róla.