Erdőirtás - de mennyi?

2001.03.13. 15:44
Két zöldszervezet is vitatja az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdaság-ügyi Szervezetének (FAO) tanulmányát, ami szerint világszerte lassul az erdőirtás üteme. A jelentés előzetese januárban jelent meg, és a szervezet Erdészeti Bizottsága ezen a héten ülésezik Rómában.
A bizottság a legfontosabb, erdészeti kérdésekkel foglalkozó globális fórum. Eheti ülésükön több mint száz ország - köztük hazánk - képviselői lesznek jelen, és itt mutatják be a világ erdeivel foglalkozó éves jelentést is.

12 vagy 16 millió hektár évente?

A januárban megjelent FAO-előzetes szerint lassult, évi kilencmillió hektárra csökkent az erdőpusztulás üteme 2000-ben. A tanulmány szerint ez az érték 20 százalékkal alacsonyabb, mint a legutóbbi felmérés elkészültekor, 1995-ben. A szerzők szerint ennek főként a gazdaságosabb felhasználás, a természetes növekedés, és a telepítés az oka.

A World Wide Fund for Nature (WWF) és a World Resources Institute (WRI) nevű nemzetközi zöldszervezetek szerint a FAO jelentése félrevezető. A WRI saját tanulmánya rámutat arra, hogy a FAO-jelentés azért fest hamis képet, mert beszámítja az évente ültetett erdőket is (átlagosan 3 millió hektár). A WRI saját adatai szerint a kilencvenes években 14 millió hektárnyi erdőt vágtak ki évente, ez az érték 2000-re 16 millióra nőtt. Ez azért érdekes, mert ha beszámítjuk a 3 millió hektárnyi évente ültetett erdőt, még akkor is négymilliós eltérés van a két szervezet becslése közt.

Az egyes régiókat vizsgálva a WRI hozzáteszi, hogy Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában valóban csökkent valamelyest az erdőirtás mértéke, viszont Afrikában nőtt, Közép-Amerikában pedig nem változott. Észak-Amerikában és Európában több fát telepítenek, mint amennyit kivágnak. A WWF képviselője egyetért - szerintük a helyzet nem sokat változott, sőt lehet, hogy romlott. A FAO közleményében elismeri, hogy az erdőirtással kapcsolatos források gyakran nem egészen megbízhatóak.

Cél a fenntartható kitermelés

A bizottság eheti ülésén egyébként szó esik majd a ,,zöld", fenntartható fakitermelés alapvetéseiről, az erdők szerepéről a klímaváltozásban, illetve egy új ENSZ-testület, az Erdészeti Fórum létrehozásáról.