Tekla
8 °C
20 °C

Megölték az al-Kaida főszervezőjét

2004.09.27. 09:44
Többórás tűzharcban végeztek a pakisztáni hatóságok az al-Kaida egyik műveleti főnökével. Amdzsad Faruki két merényletet is szervezett Pervez Musarraf államfő ellen, és feltehetően részt vett a 2002-ben elrabolt Daniel Pearl újságíró kivégzésében is.
Tűzharcban életét vesztette Amdzsad Faruki, a Daniel Pearl újságíró lefejezésével is vádolt al-Kaida tag, jelentette a BBC. A pakisztáni hatóságok szerint Faruki halála komoly veszteség a terroristacsoport számára.

Sejtépítő

A hatóságok vádjai szerint Faruki két, Pervez Musarraf államfő elleni merénylet megszervezője is volt, az al-Kaida egyik helyi vezérének tekintett férfi az ország legkeresettebb terroristája, fejére húszmillió rúpiás (66 millió forintos) vérdíjat tűztek ki.

Faruki az al-Kaida egyik legfontosabb szervezője volt, számos terrorakcióhoz biztosított embereket és a tervezést is ő végezte. Több, egymástól függetlenül működő terroristasejtet is alapított.

Minden szál hozzá vezetett

Bár a pakisztáni tájékoztatási miniszter, Sejk Rasid a BBC-nek megerősítette Faruki halálhírét, az AP-nek nyilatkozó Aftab Ahmed Kán Serpao belügyminiszter nem tudta megerősíteni a kétórás tűzharc során lelőtt terroristák személyazonosságát. A dél-pakisztáni Sindh tartomány székhelyén, Navabsahban kitört lövöldözésben Faruki két társa is életét vesztette.

Faruki az al-Kaida egyik legfontosabb pakisztáni szervezője volt, írja a BBC. A brit közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozó helyi biztonsági tisztviselők szerint bármely, az al-Kaidával kapcsolatos nyomozásuk Farukihoz vezetett, így halála komoly veszteség lehet a terroristacsoportnak.