Árpád
-2 °C
4 °C

Megölték az al-Kaida főszervezőjét

2004.09.27. 09:44
Többórás tűzharcban végeztek a pakisztáni hatóságok az al-Kaida egyik műveleti főnökével. Amdzsad Faruki két merényletet is szervezett Pervez Musarraf államfő ellen, és feltehetően részt vett a 2002-ben elrabolt Daniel Pearl újságíró kivégzésében is.
Tűzharcban életét vesztette Amdzsad Faruki, a Daniel Pearl újságíró lefejezésével is vádolt al-Kaida tag, jelentette a BBC. A pakisztáni hatóságok szerint Faruki halála komoly veszteség a terroristacsoport számára.

Sejtépítő

A hatóságok vádjai szerint Faruki két, Pervez Musarraf államfő elleni merénylet megszervezője is volt, az al-Kaida egyik helyi vezérének tekintett férfi az ország legkeresettebb terroristája, fejére húszmillió rúpiás (66 millió forintos) vérdíjat tűztek ki.

Faruki az al-Kaida egyik legfontosabb szervezője volt, számos terrorakcióhoz biztosított embereket és a tervezést is ő végezte. Több, egymástól függetlenül működő terroristasejtet is alapított.

Minden szál hozzá vezetett

Bár a pakisztáni tájékoztatási miniszter, Sejk Rasid a BBC-nek megerősítette Faruki halálhírét, az AP-nek nyilatkozó Aftab Ahmed Kán Serpao belügyminiszter nem tudta megerősíteni a kétórás tűzharc során lelőtt terroristák személyazonosságát. A dél-pakisztáni Sindh tartomány székhelyén, Navabsahban kitört lövöldözésben Faruki két társa is életét vesztette.

Faruki az al-Kaida egyik legfontosabb pakisztáni szervezője volt, írja a BBC. A brit közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozó helyi biztonsági tisztviselők szerint bármely, az al-Kaidával kapcsolatos nyomozásuk Farukihoz vezetett, így halála komoly veszteség lehet a terroristacsoportnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?