Ágnes
-1 °C
2 °C

'Visszaszorulóban' az antiszemitizmus Nyugat-Európában

2004.04.26. 20:08
Az amerikai jogvédő szervezet, az Anti-Defamation League (ADL) tíz nyugat-európai országban végeztetett közvélemény-kutatása szerint körülbelül minden harmadik német viseltetik előítéletekkel a zsidókkal szemben.
Az ADL elnöke, Abraham F. Foxman hétfőn Berlinben közölte, az antiszemita tendenciák Nyugat-Európában enyhén visszaszorulóban vannak.

Visszaszorulóban az antiszemitizmus?

A kormányok nyíltan foglalkoznak a problémával, politikusok antiszemita megnyilvánulásait a közvélemény többé nem fogadja el, s a zsidó közösségek is határozottabban lépnek fel az antiszemitizmussal szemben.

Ennek ellenére a németek 36 százaléka viseltetik előítéletekkel a zsidókkal szemben (két évvel ezelőtt 37 százaléka táplált előítéleteket), Belgiumban a megkérdezettek 35 százaléka, Franciaországban 25 százaléka.

A megkérdezett németek 50 százaléka "valószínűleg igaznak" tartja azt az antiszemitának minősülő tételt, hogy a zsidók lojálisabbak Izrael, mint saját államuk iránt. A németek csaknem egyharmada véli úgy, hogy zsidók elsősorban saját jólétükkel törődnek.

Az Izrael állam iránt megnyilvánuló rokonszenv az elmúlt két évben jelentősen megcsappant. A megkérdezett nyugat-európaiaknak csak 23 százaléka viszonyul pozitívan Izraelhez, míg 2002-ben 28 százalékuk táplált rokonszenvet a zsidó állam iránt. Németországban az arányszám most 21 százalék, két évvel ezelőtt 29 százalék volt.

A felmérés eredményeit két nappal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) berlini antiszemitizmus-konferenciája előtt tették közzé.

Az élen Franciaország és Kanada

Nemrégiben egy, a mai antiszemitizmus és fajüldözés jelenségeivel foglalkozó, a tel-avivi egyetem mellett működő Stephen Roth intézet jelentéséből kiderült, hogy 2002-ben világszerte 311 súlyos, antiszemita támadást hajtottak végre. 2003-ban ez a szám 360-ra emelkedett.

A jelentés kiemeli azt az öt országot, ahol különösen magas az ilyen megmozdulások száma. Ezek az országok: Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország. Roni Stauber, az intézet munkatársa szerint az antiszemita bűncselekményeket Európában főként az itt élő és növekvő számú muzulmán közösségek fiatal tagjai követik el.

Az intézet munkatársának ez a megállapítása ellentmond az Európai Unió fajüldözés és idegengyűlölet jelenségeit ellenőrző csoportja véleményének, amely szerint a zsidókat ért támadások főként jobboldali fehér fiataloknak tulajdoníthatók.