Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Dollármilliárdokat emésztenek fel az unatkozó alkalmazottak az USA-ban

2001.03.25. 16:01
Pontosan 355 milliárd dollárt emésztenek fel évente a munkájuk iránt közömbössé vált amerikai alkalmazottak - derült ki a Gallup Management Journal (GMJ) felméréséből. Az országos vizsgálat eredményei szerint az a dolgozó, aki a Q12 névre keresztelt teszt legtöbb kérdésére nemmel válaszolt, munkaidőben inkább demoralizál, konspirál, bojkottál és hasonló, produktívnak semmiképpen sem nevezhető, külföldi nevű tevékenységek sorozatát végzi, és közben még rosszul is érzi magát.

A munkaerőpiac alkalmazottainak szakmai elkötelezettségét felmérő körkérdés szerint csaknem 24.7 millió unatkozó dolgozó van az Egyesült Államokban, ami nagyjából a kontinensnyi ország teljes alkalmazotti állományának 20 százaléka.

Mr. Anderson
86.5 millió igazolatlan nap évente

A megcsömörlött alkalmazottak - a kutatás szerint - úgy érezhetik magukat, mint Mr. Anderson a Mátrixban - kollegáiknál ugyanis jóval alacsonyabb teljesítményt érnek el, munkaadójukhoz kevésbé lojálisak, magánéletükkel kevésbé elégedettek, munkájuk több stresszt okoz, és nagyobb létbizonytalanságot éreznek, mint társaik. Az országos felmérés szerint ezek a dolgozók kollégáiknál átlagosan 3.5 nappal többet hiányoznak a munkából, ez pedig összesen évi 86.5 millió igazolatlan napot jelent.

A Gallup az első felmérés megdöbbentő eredményei nyomán megalapította ,,alkalmazotti elkötelezettségi tanácsadó részlegét" a munkahelyi fásultság szűrésére. A cég ügynökei eddig 87000 amerikai munkahely és vállalati egység több mint 1.5 millió alkalmazottját vonták kérdőre.

A Q12 kérdőív eredményeit a közvélemény-kutató társaság negyedévente publikálja a Gallup Management Journalban (GMJ). A lap nemrég megjelent első száma csaknem 100 ezer üzletvezetőhöz, amerikai és más országbeli kormánytisztviselőhöz, nagybefektetőhöz és piacelemzőhöz, valamint médiaszerkesztőségekhez és rangos üzleti iskolákhoz jutott el világszerte.

Az érintett vállalatvezetők az adatok ismeretében elgondolkodhatnak: megfelelő munkafeltételeket biztosítanak-e alkalmazottaiknak, a megcsömörlött dolgozók pedig törhetik a fejüket: vajon jó helyen vannak-e, jó időben. A Gallup reményei szerint mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő konzekvenciákat levonják, meghozzák a megfelelő döntéseket, és ne pocsékolják a dollármilliárdokat, hanem szaporítsák.  • Vennék
  • Hírek