Felrobbantották a Fatah egyik vezetőjét

2002.01.14. 11:10
Pokolgép áldozata lett az Arafat vezette Fatah mozgalom egyik vezetője hétfőn. Raed Karmi korábban elismerte: tavaly meggyilkolt két izraeli étteremtulajdonost.
Pokolgép áldozata lett hétfőn Raed Karmin, a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom fegyveres milíciája, a Tanzim tulkaremi vezetője. A Reuters és az AP palesztin biztonsági erőkre hivatkozva azt közölte, hogy a robbanószerkezetet a férfi házának közelében helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor Karmi kiment az utcára. A korábbi jelentések gépkocsiba rejtett pokolgépről számoltak be.

Izraeli vádak szerint Karminak köze volt izraeli állampolgárok életét kioltó lövöldözésekhez. Karmi korábban maga is elismerte, hogy tavaly Tulkaremben megölt két izraeli étteremtulajdonost, bosszúból egy magas rangú Fatah-parancsnok meggyilkolásáért. Tavaly szeptemberben izraeli helikopterek rálőttek Karmi kocsijára, két utasa meghalt, ő azonban sértetlen maradt. Karmi az "al-Aksza Mártírjai" nevű szélsőséges csoport aktivistája volt.

Bírósági végzés alapján romboltak

A hétvégi kelet-jeruzsálemi rombolási akcióval kapcsolatban a jeruzsálemi rendőrség szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy egy izraeli bíróság adott parancsot 17 "illegálisan felépített" ház lebontására. A Reuters a délelőtt folyamán kilenc ház lebontásáról tudósított.

Ellentmondásos házrombolás

Dalia Rabin-Philosof izraeli védelmi miniszter-helyettes ezzel egy időben a katonai rádiónak adott interjúban elismerte, hogy ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot a Gázai övezetben lévő Rafahban január 10-én végrehajtott tömeges házrombolással kapcsolatban, amelynek következtében több mint 500 palesztin vált hajléktalanná.

A politikus asszony elmondta, hogy jelen volt, amikor Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter zöld utat adott az akcióra, és utasítása világosan szólt: nem kell lerombolni lakott házakat, csupán olyanokat, amelyeket rendszeresen az izraeli erőkre való tüzelésre, illetve fegyvercsempészetre használnak. A rádió idézte Ariel Saron kormányfő szavait, melyek szerint "a célpontnak kijelölt házak többsége üres volt". Korábban a miniszterelnök és a védelmi miniszter is azt mondta, hogy nem támadtak lakott házakat.  • Tippek
  • Bankszámla