Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kirabolták Arafat házát a Hamasz fegyveresei

2007.06.16. 14:07
A 2004-ben elhunyt palesztin elnök házát a Hamasz dúlta fel, a Fatah eközben az iszlamista Hamász irányítása alatt álló intézményeket rohamozta meg.

Megrohanták és kifosztották Jasszer Arafat néhai palesztin elnök gázai házát a Hamász radikális iszlám mozgalom fegyveresei. Bútorokkal, falicsempékkel, három autóval és a palesztinok történelmi vezetőjének számos személyes tárgyával távoztak a villából, amely azóta, hogy Arafat 2001-ben elhagyta a Gázai övezetet, üresen állt - közölték szombaton Fatah-tisztségviselők. Szemtanúk az egyik hálószoba felgyújtásáról is beszámoltak. A Hamász fegyveres szárnyának álarcos emberei, akik a háztetőn őrködtek, szombaton már senkit sem engedtek a ház közelébe.

Megfigyelők a Fatah legnagyobb jelképének szétzúzására tett kísérletként értékelték a villa feldúlását a Hamász gázai övezeti győzelme után. A 2004-ben elhunyt Arafat csaknem négy évtizedig állt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), illetve a Fatah élén.

Fosztogatás volt szombaton az erezi határátkelőnél is, amelyet palesztinok százai ostromoltak meg. A fosztogatók fémdarabokat és bútorokat zsákmányoltak. A zűrzavar tetőpontján a határ túloldalán lévő izraeli katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, hogy kordában tartsák a tömeget.

Az erezi átkelőnél több tucat palesztin várakozik arra, hogy Izraelen keresztül elhagyhassa a Gázai övezetet a Hamász hatalomátvétele után. Izraeli tisztségviselők elmondták, hogy néhány palesztint emberbaráti megfontolásból átengednek, de később lezárják az átkelőt. Izrael magas rangú Fatah-tisztségviselőknek is engedélyezte, hogy Erezen át távozzanak a Gázai övezetből. Szombaton csaknem félszáz Fatah-vezető és biztonsági tiszt jutott el Izrael érintésével a ciszjordániai Rámalláhba, köztük a Fatah egyik szóvivője és egyik parlamenti képviselője.

Parlamentet támadott a Fatah

A törvényhozásnál a Fatah támogatói azt skandálták, hogy"Kifele a Hamásszal". Az aktivisták felmásztak az épület tetejére, kitűzték a szervezet lobogóját és a levegőbe lövöldöztek.

Szemtanúk beszámolója szerint megpróbálták elrabolni a ciszjordániai Rámalláhban Haszan Hreisét, a palesztin parlament alelnökét is, aki a Hamász támogatásával lett képviselő.

A politikust a Fatah parlamenti képviselői mentették meg. A Fatah fegyveresei – közelebbről a radikális al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozó fegyveresek – behatoltak a palesztin oktatási minisztérium épületébe, valamint a kormányfő hivatalába.

A megtorlásoktól tartva szombaton sok, a Hamászhoz kötődő kormányalkalmazott nem jelentkezett munkára. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet egyik tagja szombaton közölte, hogy csoportja a Hamász irányítása alatt álló összes intézmény elfoglalását tervezi.

Szemtanúk szerint eddig mintegy tíz Hamászhoz kötődő szervezet irodáit foglalták el az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. Egy iszlám iskolát, egy kulturális központot, jótékonysági szervezetek helyiségeit, egy televízió- és egy rádióállomást rongáltak meg.

Nábluszban a Fatah hívei elfoglalták a Hamász vezetése alatt álló városi tanácsot, az épületre kitűzték a szervezet zászlaját. A fegyveresek eddig a Hamász hét támogatóját rabolták el, valamint a vallásügyi minisztérium egyik magas rangú tagját.

Azóta, hogy az iszlamista Hamász péntekre virradóra teljesen ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet, a Mahmúd Abbász elnök irányította Fatah emberei rendszeresen támadásokat intéznek a másik, nagyobbik palesztin területen, Ciszjordániában a Hamász tagjai, illetve intézményei ellen. Nábluszban, Dzsenínben, Betlehemben, Hebronban több Hamász-irodát fosztottak ki, egy Hamász-aktivistát csütörtök éjjel lelőttek.