Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem hibáztak az iraki rendőröket lelövő amerikaiak

2003.09.25. 17:12
"Szabályszerűen jártak el" a Fallúdzsában kilenc iraki rendőrt lelövő amerikai katonák, állapította meg a hadsereg vizsgálata. A tragédia után egy nappal még vállalták a felelősséget az incidensért.
Tisztázták a kilenc iraki rendőr halálát okozó fallúdzsai lövöldözésben részt vevő amerikaiak szerepét, jelentette be az amerikai hadsereg főparancsnoksága. A viszgálat megállapításai szerint az amerikai katonák "a szabályzatban előírt módon cselekedtek", ezért nem követtek el szabálytalanságot, közölte bagdadi sajtótájékoztatóján Ricardo Sanchez, az Irakban állomásozó erők főparancsnoka.

Szeptember 12-én amerikai katonák feléjük tartó autókra nyitottak tüzet, a lövöldözésben életét vesztette az iraki biztonsági erők kilenc embere és egy jordániai biztonsági őr. Mint utólag kiderült, az iraki rendőrök bűnözőket üldöztek, az amerikaiak pedig nem tudták felmérni, hogy barát vagy ellenség közelít feléjük. Egy nappal az incidens után az amerikai hadsereg első közleménye még elismerte, hogy a felelősség az amerikai katonákat terheli, és bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!