Aliz
6 °C
14 °C

Brüsszelre szegeződő tekintetek - a FAZ a választásokról

2002.04.04. 12:42
A meghatározó német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung publicistája szerint Orbán Viktor a választások előtti taktikázásban a rövid távú haszon érdekében feláldozta a jószomszédi kapcsolatok bizalmi tőkéjét. A kritikai hangú írás szerint sokkal többet ki lehetett volna hozni az elmúlt négy évből. Legjobban az üzleti élet aggódik. A tudósító bírálja Orbánt, de azt elismeri, komoly aggodalomra nincs ok, ugyanis mindkét miniszterelnök-jelölt Brüsszelre tekint.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki számában Carola Kaps budapesti tudósítását közölte A magyarok Brüsszelre szegezik tekintetüket címmel, Mi a választások tétje? alcímmel.

Kaps szerint a belpolitikai áramlatokat finoman érzékelő, briliáns és hataloméhes Orbán Viktor a kedvezménytörvénnyel és a Benes-dekrétumok körüli dolgokba való beavatkozással ismét a földdel tette egyenlővé a közép-európai közös ház utolsó építőelemeit.

A miniszterelnök taktikáját a választási küzdelem magyarázhatja. A rövid távú nyereség kedvéért azonban tartósan károsította a jószomszédi kapcsolatok bizalmi tőkéjét. Mi húzódhat meg emögött? Vajon egy hátát a falnak vető kormány próbálja-e minden eszközzel megőrizni hatalmát? - teszi fel a kérdést Kaps, de nyitva hagyja.

Kevesli az eredményeket

Egyébként úgy véli, hogy az Orbánnal való elégedetlenség nem azzal magyarázható, ami van (hiszen Magyarország éllovas az EU-tagjelöltek között, és piacgazdasági átalakulása mintának tekinthető), hanem azzal, ami lehetett volna: jelesül a négy esztendőben elmulasztott reformokkal (az egészségügyben, a közoktatásban, a közszolgálatban, a mezőgazdaságban, a közigazgatás decentralizálásában). A többpilléres nyugdíjrendszert még vissza is fejlesztették. A gazdasági döntések átláthatósága csökkent, politikai befolyásolásuk fokozódott, akárcsak a stratégiailag fontosnak tartott üzemek újraállamosítása. Az adók túl magasak, a szociális járulékteher nyomasztó. Egyre több munkavállaló keres kiutat a látszatönállóságban.

Alternatívák: mindkét jelölt Brüsszelre tekint

Egyszóval Kaps szerint az üzleti élet aggódik, és jó néhány vállalkozó véli a színtelen, de hozzáértő Medgyessy Péter bankárban megtalálni az igazi szövetségest. Ő nem utópiákat ígér, hanem nagyobb átláthatóságot, több közberuházást, alacsonyabb adókat, szilárd pénz- és adópolitikát, általában kiszámítható gazdaságpolitikát. A maastrichti kritériumok teljesítésére Medgyessy sok időt akar hagyni - írja a német tudósítónő, hozzátéve, hogy Európának semmiképp sincs oka aggodalomra: bármelyikük nyer is, mind Orbán, mind Medgyessy Brüsszelre szegezi tekintetét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?