Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

FAZ: Piranhaháború Magyarországon

2003.10.01. 12:04
A Frankfurter Allgemeine Zeitung a K&H Equities Rt. körül kialakult pénzügyi botrány kapcsán azt írta, hogy egy "pénzéhes befektetési tanácsadó" és társai mély lélektani sebet ejtettek a magyarokon nem sokkal az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt. Az ígéreteiket feledő kormánypártok és a konstruktívnak nem nevezhető ellenzék által teremtett ellenséges légkörben a K&H-botrány olyan, mint "malomkő a kormány nyakán".
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap szerdai számában A piranhamodell szerint címmel és Magyarországon minden botrányt kiaknáznak pártpolitikailag alcímmel közölt cikket a magyar belpolitikai életről.

Nyomokat hagy

A szerző, Carola Kaps a K&H Equities Rt. körül kialakult pénzügyi botrány kapcsán egyebek között azt írta, hogy egy "pénzéhes befektetési tanácsadó" és társai mély lélektani sebet ejtettek a magyarokon nem sokkal az Európai Unióba való csatlakozás előtt.

"Egy ilyen botrány mindig nyomokat hagy, a hírnevünk, a szavahihetőségünk kárt szenvedett a pénzpiacokon" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a lapnak, amely megjegyezte, hogy a kormányfőt is hírbe hozták az Inter-Europa Bank igazgatójaként kifejtett korábbi tevékenysége miatt.

Mérgezett légkör

Bár semmi sincs bizonyítva, és sok minden valószínűleg rosszindulatú feltételezésnek bizonyul majd, a bizalomvesztés már így is óriási. A legújabb felmérések szerint a közvélemény úgy véli, a botrányba belekeveredett a kormány, de az ellenzéki politikusok is. A magyarok többsége feltételezi, hogy a botrányt sohasem fogják teljesen feltárni, hanem mindent eltussolnak majd, írta Caps.

A német szerző szerint "a mérgezett politikai légkör" miatt a parlamenti bizottságnak nem lesz könnyű kibogoznia a szálakat, kétségektől mentesen azonosítani a valódi felelősöket és a csalárd mesterkedéseket.

Piranhaháború

A frankfurti lap idézte Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, aki szerint Magyarországon jelenleg a "piranhaháború" modellje érvényesül. Dávid Ibolya arra figyelmeztetett, hogy a magyar politika válaszúthoz érkezett: az egyik irány a Balkán, a másik Európa.

A német lap cikkének szerzője úgy látja, hogy a kormányzó szocialisták (MSZP) és az ellenzéki polgári szövetség, a Fidesz között valóban háború dúl. Konstruktív ellenzékről nem lehet beszélni. Ellenkezőleg: az ellenzék, a tavaly májusban elszenvedett kis arányú vereség óta egyetlen lehetőséget sem szalasztott el, hogy ahol csak lehet diszkreditálja a szociálliberális koalíciót.

Igen, de

Még a külpolitikában sincs egységes alap. Legfeljebb az EU-belépéssel kapcsolatban lehet szűk konszenzusról beszélni. Ez is törékeny azonban, miután a Fidesznek az EU-ra mondott vonakodó igenjét beárnyékolja az erős de, amivel a Fidesz elnöke, a volt miniszterelnök, Orbán Viktor a belépés részleteit kétségbe vonja.

Malomkő

Másrészt, olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, a baloldali-liberális koalíció annyi csalódást okozott a nagyobb hatékonyság, a nagyobb átláthatóság és gazdasági kompetencia iránti várakozásokban, hogy az ellenzéknek könnyű a lakosságot azzal az állítással elbizonytalanítani, hogy az ország mély gazdasági válságban van. "Ebben az ellenséges légkörben a K&H-botrány olyan, mint malomkő a kormány nyakán" - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai cikkében.