Mihály
3 °C
17 °C

Tizenkétezer amerikai letartóztatását tervezte az FBI

2007.12.23. 16:37
J. Edgar Hoover, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori igazgatója egykor 12 ezer amerikai letartóztatását tervezte, akik szerinte veszélyt jelentettek a nemzetbiztonságra nézve – írta a The New York Times amerikai napilap vasárnapi internetes kiadásában titkosítás alól feloldott dokumentumokra hivatkozva.

Hoover 1950-ben, nem sokkal a koreai háború kezdete után küldte el javaslatát a Fehér Háznak. Az FBI akkori vezetője azt kérte Harry Truman elnöktől, hogy rendeljen el tömeges letartóztatást "a hazaárulás, a kémkedés és a szabotázs" elleni küzdelem jegyében közel 12 ezer, 97 százalékban amerikai állampolgárságú gyanús személy ellen, akiket katonai és szövetségi börtönökben őriztek volna. A dokumentumban nem szerepelnek a letartóztatásra kiszemelt emberek nevei.

Nincs bizonyíték arra, hogy Truman vagy bármelyik utána hivatalban lépő amerikai elnök jóváhagyta volna Hoover tervét vagy annak bármely részét. A volt FBI-igazgató a most nyilvánosságra hozott dokumentumban azt is javasolta, hogy a nagyobb hatékonyság biztosítása végett függesszék fel az egyéneket az önkényes letartóztatás lehetőségétől védő úgynevezett habeas corpus jogi alapelvet. A habeas corpus alapján a letartóztatás jogossága bíróságon megtámadható.

Hoover terve azok között a bizalmas, 1950 és 1955 között kelt hidegháborús dokumentumok között szerepelt, amelyeket az amerikai külügyminisztérium pénteken oldott fel a titkosítás alól.