Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb botrány az ügyetlen ügynökségnél

2001.07.18. 11:21
Bajban a nagyhatalmú amerikai nyomozóhivatal, az FBI: botrányok sorozata pettyezi az ügynökség kínos gonddal tisztán tartott reputációját, puskák és laptopok tűnnek el, kínos kamuk kerülnek napvilágra. És most részben oda lesz a J. Edgar Hoover-i függetlenség.
Ismét lesz mit magyaráznia az Egyesült Államokban a botrányos baklövések és működési zavarok miatt eddig is bírált Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amelynél 449 fegyver és 184 laptop eltűnéséről számoltak be.

J. Edgar Hoover forog a sírjában

A laptopok leltára a következő: 13 bizonyára idegen kézbe került, ellopták őket, közülük egy szigorúan titkos információkat tartalmazott két zárt nyomozásról, további háromban pedig vélhetőleg zárolt adatok másolatai voltak. A számítógépeken kívül a nyomozóhivatalnál sok pisztollyal, puskával és géppisztollyal sem tudnak elszámolni: 184-et elloptak, míg 265-öt elveszettnek nyilvánítottak.

Az újabb botrány egy nappal azután tört ki a FBI-nál, hogy John Ashcroft igazságügy-miniszter azt mondta: a közvélemény bizalma megrendült az irodában, mert egy régóta működő kémet lepleztek le, és az oklahomai robbantó ügyében több ezer oldalnyi nyomozati anyagot nem adtak át időben az ügyvédeknek.

Teljes felülvizsgálat és átszervezés

Ashcroft nemrég az FBI egész működésének felülvizsgálatát ígérte. Ez részben már megindult: új FBI-igazgatót neveztek ki, a belső visszaélések kivizsgálását közvetlenül a minisztériumi főfelügyelő hatáskörébe utalták, továbbá William Webster volt FBI- és CIA-főnök vezetésével pedig külön bizottság alakult a belső biztonság javítására a Hanssen-ügy nyomán. (Robert Hanssen veterán FBI-ügynök volt az a rendkívüli kettős kém, aki 15 éven át Moszkvának dolgozott, és e hónapban vallotta be bűnösségét.)

Az FBI-nak durván 50 ezer fegyver és 13 ezer számítógép van a birtokában. Az eltűnt gépek ügyében vizsgálat indult, de a nyomozóhivatal már előre sietett közölni, hogy a belső információkat tartalmazó ellopott laptopnak nincs köze a Hanssen-esethez. Az FBI eszközállományában mutatkozó hiányosságokra azután derült fény, hogy a kongresszus kívánságára egy független bizottság vizsgálatot kezdett az FBI belső biztonságáról.