Emőke
-4 °C
9 °C

Terhes nőnek álcázott terroristákra figyelmeztet az FBI

2004.05.21. 13:52
A közel-keleti Amerika-ellenes hangulat megnövelte az Egyesült Államokon belüli esetleges öngyilkos robbantások esélyét. Egy friss FBI-jelentés a terroristák álcázási technikáját elemzi, míg elemzők azt vizsgálják, hogy eddig mi tarthatta vissza a szélsőségeseket Amerikától.
Akcióhoz készülődő öngyilkos merénylők különleges ismertetőjegyeire hívja fel az utcai járőrök figyelmét az FBI egy új, most közreadott jelentése, írja május 20-ai cikkében a Time. A kiadványt a hivatal belső listáján tették közzé, az Amerikán belüli terrorcselekmények megelőzése végett.

Terhes nőnek öltözhetnek

A Lehetséges bombarobbantók című információs kiadvány szerint figyelni kell a meleg időben kabátot viselő emberekre, kemikáliák szagára, kabát alól kilógó drótokra, sőt a látványosan összeszorított markokra is - aki sosem nyitja ki a tenyerét, könnyen lehet, hogy detonátort szorongat a kezében, aminek az elengedésével léphet működésbe a robbanószer. Ilyenkor arra is figyelnie kell a rendőrnek, hogy ha lelövi a terroristát, akkor elernyed a keze, és automatikusan működésbe lép a robbanószer. Az FBI jelentése kitér arra, hogy a terroristák lopott katonai, rendőrségi vagy tűzoltósági egyenruhában is álcázhatják magukat, de öltözhetnek akár terhes nőnek is.

FBI források szerint nem tudnak tervezett konkrét akciókról, de Amerika jelenlegi iraki, izraeli szerepe miatt tartani lehet attól, hogy szélsőségesek az Államokban is alkalmaznák a közel-keleten gyakori öngyilkos terrorakciókat. Egy terrorelhárító szakértő szerint a civilek közti terrorcselekmény a legkönnyebben kivitelezhető, ugyanakkor a legnehezebben megelőzhető.

Nem kapnak vízumot

Amerikai elemzők arra keresik a választ, hogy eddig miért nem próbálkoztak szélsőséges csoportok ilyen jellegű akciókkal - hiszen az olyan szervezetek, mint például a Hamasz, jelentős erőt képviselnek még Amerikában is. Egy lehetséges magyarázat szerint a szélsőségesek fejős tehénként tekintenek az államokra, és attól tartanak, hogy akcióik miatt a visszafogottabb muszlim adakozóik szembehelyezkednének velük - ez pedig jelentős bevételkiesést jelentene számukra. Egy másik ok az lehet, hogy bár sok fanatikus fiatal lenne hajlandó életét áldozni a közel-keleten folyó harcok miatt, mégis ez az a réteg, amelyik nem igazán juthat amerikai vízumhoz.