Móric
14 °C
15 °C

Átalakítások a terrorelhárításban csődöt mondott FBI-nál

2002.05.29. 11:04
Növelik az elemzési kapacitását és hatékonyabb ellenőrzést vezetnek be a szeptemberi terrortámadások előtt sokat hibázó FBI-nál. A szervezet kudarcát jelzi az is, hogy a központból megakadályoztak egy később huszadik összeesküvőként azonosított gyanúsított elleni nyomozást.
Átalakítják a szeptember 11-i terrortámadások előtt elkövetett hibái miatt a támadások kereszttüzébe került FBI-t. A változásokat szerdán jelenti be Washingtonban John Ashcroft igazságügyi miniszter és Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Ezentúl a nyomozás helyett a megelőzésre és az információk elemzésére koncentrálunk inkább - nyilatkozta egy kormánytisztviselő a CNN-nek. Ezen kívül változik az FBI terepmunkája is, a CNN információi szerint ezentúl kevesebb szabály fogja korlátozni az akciókban résztvevő ügynököket.

Mueller szerint elkerülhetetlen a nyomozóiroda átszervezése, fel kell ugyanis tölteni az elemzési osztály létszámát. A szeptember 11-e előtti biztonsági csőd egyik oka az volt, hogy az FBI képtelen volt feldolgozni a bejövő nagymennyiségű titkosszolgálati információt. Az átszervezés keretében 520 bűnügyi nyomozót helyeznek át az elemzési osztályra, valamint szeptemberig újabb kilencszáz alkalmazottat vesznek fel, többségüket a terrorelhárítási csoporthoz.

Ellenőriz a CIA

A szervezeti felépítés reformja során létrehoznak egy felügyeleti osztályt is a terrorelhárítás ellenőrzésére. Korábban ezt a feladatot több felé osztottan, a helyi nyomozások felügyeleti szervei végezték. Az új terrorelhárítási osztálynak a szakemberek szerint részét képzi majd egy, a világ bármely részén azonnal bevethető gyorsreagálású osztag is. Javítani kívánják továbbá az FBI és a CIA közötti információáramlást.

A CIA emellett többeket átcsoportosít majd az FBI-hoz az elemző-részleg megerősítésére, az FBI pedig összekötőket küld a külföldi elhárításért felelős kormányszerv felderítési osztályára. A CIA elemzői ezen felül átnézik az FBI terrorista gyanús ügyekben folytatott nyomozásainak anyagait is.

Csődöt vallottak a titkosszolgálatok

Az átszervezésre azután kerül sor, hogy több képviselő és szenátor is úgy gondolja, az FBI rosszul kezelt néhány, a szeptember 11-i támadásra utaló információt, amelyek megfelelő kezelésével könnyen kikövetkeztethető lett volna a készülő terrorakció. Úgy gondolom, hogy az FBI hosszú időn át rossz prioritások alapján dolgozott - nyilatkozta a CNN-nek Porter Gross, a képviselőház titkosszolgálati bizottságának republikánus elnöke.

A központból akadályozták a terrorista elleni nyomozást

A terrortámadásra utaló jelzések nem megfelelő kezelésének legfrissebb példája Coleen Rowley minneapolisi ügynök jelentése. Coleen a Muellerhez múlt héten eljuttatott jelentésében arról számol be, hogy az FBI washingtoni főhadiszállása akadályozta a minneapolisi irodát a nyomozás megindításában Zacarias Moussaoui arab származású, késöbb terrorizmussal gyanúsított francia férfi ellen.

Moussaouit végül három héttel a szeptemberi terrortámadások előtt bevándorlási szabályok megsértése miatt letartóztatták, később azonban mint a huszadik gépeltérítő vált ismerté. Moussaouit most hat vádpontban állították összeesküvés miatt bíróság elé, összefüggésben a World Trade Center és a Pentagon elleni támadással.