Judit
2 °C
7 °C

Átalakítások a terrorelhárításban csődöt mondott FBI-nál

2002.05.29. 11:04
Növelik az elemzési kapacitását és hatékonyabb ellenőrzést vezetnek be a szeptemberi terrortámadások előtt sokat hibázó FBI-nál. A szervezet kudarcát jelzi az is, hogy a központból megakadályoztak egy később huszadik összeesküvőként azonosított gyanúsított elleni nyomozást.
Átalakítják a szeptember 11-i terrortámadások előtt elkövetett hibái miatt a támadások kereszttüzébe került FBI-t. A változásokat szerdán jelenti be Washingtonban John Ashcroft igazságügyi miniszter és Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Ezentúl a nyomozás helyett a megelőzésre és az információk elemzésére koncentrálunk inkább - nyilatkozta egy kormánytisztviselő a CNN-nek. Ezen kívül változik az FBI terepmunkája is, a CNN információi szerint ezentúl kevesebb szabály fogja korlátozni az akciókban résztvevő ügynököket.

Mueller szerint elkerülhetetlen a nyomozóiroda átszervezése, fel kell ugyanis tölteni az elemzési osztály létszámát. A szeptember 11-e előtti biztonsági csőd egyik oka az volt, hogy az FBI képtelen volt feldolgozni a bejövő nagymennyiségű titkosszolgálati információt. Az átszervezés keretében 520 bűnügyi nyomozót helyeznek át az elemzési osztályra, valamint szeptemberig újabb kilencszáz alkalmazottat vesznek fel, többségüket a terrorelhárítási csoporthoz.

Ellenőriz a CIA

A szervezeti felépítés reformja során létrehoznak egy felügyeleti osztályt is a terrorelhárítás ellenőrzésére. Korábban ezt a feladatot több felé osztottan, a helyi nyomozások felügyeleti szervei végezték. Az új terrorelhárítási osztálynak a szakemberek szerint részét képzi majd egy, a világ bármely részén azonnal bevethető gyorsreagálású osztag is. Javítani kívánják továbbá az FBI és a CIA közötti információáramlást.

A CIA emellett többeket átcsoportosít majd az FBI-hoz az elemző-részleg megerősítésére, az FBI pedig összekötőket küld a külföldi elhárításért felelős kormányszerv felderítési osztályára. A CIA elemzői ezen felül átnézik az FBI terrorista gyanús ügyekben folytatott nyomozásainak anyagait is.

Csődöt vallottak a titkosszolgálatok

Az átszervezésre azután kerül sor, hogy több képviselő és szenátor is úgy gondolja, az FBI rosszul kezelt néhány, a szeptember 11-i támadásra utaló információt, amelyek megfelelő kezelésével könnyen kikövetkeztethető lett volna a készülő terrorakció. Úgy gondolom, hogy az FBI hosszú időn át rossz prioritások alapján dolgozott - nyilatkozta a CNN-nek Porter Gross, a képviselőház titkosszolgálati bizottságának republikánus elnöke.

A központból akadályozták a terrorista elleni nyomozást

A terrortámadásra utaló jelzések nem megfelelő kezelésének legfrissebb példája Coleen Rowley minneapolisi ügynök jelentése. Coleen a Muellerhez múlt héten eljuttatott jelentésében arról számol be, hogy az FBI washingtoni főhadiszállása akadályozta a minneapolisi irodát a nyomozás megindításában Zacarias Moussaoui arab származású, késöbb terrorizmussal gyanúsított francia férfi ellen.

Moussaouit végül három héttel a szeptemberi terrortámadások előtt bevándorlási szabályok megsértése miatt letartóztatták, később azonban mint a huszadik gépeltérítő vált ismerté. Moussaouit most hat vádpontban állították összeesküvés miatt bíróság elé, összefüggésben a World Trade Center és a Pentagon elleni támadással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?