Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Tunéziai terrorvezérnek nézett egy kisgyermeket az FBI

2004.01.02. 18:36
Az Air France karácsonyi Los Angelesi járatait téves jelzés alapján törölték - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása. A három terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított személyről kiderült, hogy ártatlanok. Egyikük például egy kisgyermek.
Amerikai részről megerősítették, hogy az amerikai hatóságok tévedése miatt kellett földre parancsolni karácsonykor az Air France francia légitársaság hat, Párizsból Los Angelesbe, illetve onnan visszafelé tartó járatát. Az amerikai szövetségi bűnüldöző szervezet (FBI), egyik névtelenséget kérő illetékese pénteken elmondta, pontos értesüléseket közölt a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE) aznapi számában, amikor megírta, hogy az FBI tévedett a terroristagyanús személyeket illetően.

Valahol Amerikában

A WSJE megírta, hogy az amerikai szövetségi bűnüldöző szervezet, az FBI párizsi képviselője három nappal karácsony előtt egy hat névből álló listát adott át a francia rendőrségnek, s közölte: az amerikai hírszerzés információi szerint az al-Kaida terrorszervezethez tartozó személyek egy Air France-gépet akarnak eltéríteni, hogy az azután valahol az Egyesült Államokban, valószínűleg Kaliforniában lezuhanjon.

Két napig tartó tárgyalássorozat nyomán (amelybe amerikai részről Colin Powell külügyminiszter is bekapcsolódott), a francia kormány végül beleegyezett, hogy törölnek három, Párizsból Los Angelesbe menő járatot (ennek nyomán értelemszerűen három Los Angeles-Párizs járat is kimaradt), s az amerikai listán szereplő személyeket őrizetbe veszik.

Egyszerűen tévedtek

Azonban kiderült, hogy szó sincs nemzetközi összeesküvésről, az amerikaiak egyszerűen tévedtek a személyek azonosításánál. Az egyik gyanúsítottról azt hitték, hogy egy tunéziai bázisú terrorcsoport vezetője, ám a valóságban egy kisgyereket vettek őrizetbe. Egy másik személy egyszerű biztosítási ügynökként dolgozott, egy harmadik pedig idős kínai nő volt, aki egykoron éttermet üzemeltetett Párizsban.

Az FBI illetékese azzal magyarázta a tévedést, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak nem állt módjukban ellenőrizni a gyanús személyekről szerzett információkat. A lap szerint az ilyen amerikai kudarcok alááshatják a nemzetközi kooperációt. Az Air France-ügy óta is történtek hasonló ballépések: az elmúlt napokban amerikai ügynökök csak azután engedélyezték több repülőgép, köztük brit és mexikói járatok utasainak kiszállását, hogy alaposan kikérdezték őket, de a gyanús nevek alapján beindított "terrorriadó" minden egyes esetben hamisnak bizonyult.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha inkább a túlzott ellenőrzés miatt érné megrovás az illetékeseket, nem pedig azok hiányosságaiért - tette hozzá.