Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Öt illegális határátlépőt keres a fél FBI

2003.01.01. 12:49
Még a múlt hét keddjén lépte át Kanada és az Egyesült Államok határát öt közép- és közel-keleti férfi. Kézrekerítésük az FBI elsődleges feladata. A szabadságon lévő George Bush elnök annyit közölt: "Tudnunk kell, hogy miért jöttek ebbe az országba, és mit csinálnak itt. Ha valakinek információja van az öt férfiről, akkor remélem, hogy kapcsolatba lép a helyi hatóságokkal."
Öt közép- és közel-keleti férfi lépte át illegálisan, feltehetőleg hamisított brit útlevéllel, Kanada és az Egyesült Államok határát az elmúlt hét keddjén - értesült a CNN. A hírtelevízió úgy tudja, hogy az FBI legfontosabb feladata jelenleg az öt férfi kézrekerítése. Fényképeiket a különféle médiumokban nyilvánosságra hozták, és kifüggesztették az ország 18 ezer pontján. Ismert nevük és életkoruk, bár FBI-os források megjegyzik, hogy ezek nem feltétlenül hitelesek; Abid Noraiz Ali 25 éves, Iftikhar Khozmai Ali 21 éves, Adil Pervez 19 éves, Mustafa Khan Owasi 33 éves és Akbar Dzsamal 28 éves.

Az FBI annyit közölt, hogy az említett férfiakat "folyamatban lévő ügyek" kapcsán kívánják kihallgatni. A körözés konkrét oka egy pakisztáni vízum- és útlevél hamisító banda felkutatása. Ebben a bűnszervezetben vesznek részt feltehetően az elsősorban New York és Connecticut állam területén keresett férfiak.

A férfiak - a gyanú szerint - részt vehetnek terrorista akciók előkészítésében. A CNN megjegyzi: a körözött személyek az eddigi adatok szerint korábban semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke az év utolsó napján szabadsága színhelyén, a Texas állambeli Crawfordban nyilatkozott a titokzatos határátlépőkről: "Tudnunk kell, hogy miért jöttek ebbe az országba, és mit csinálnak itt. Ha valakinek információja van az öt férfiről, akkor remélem, hogy kapcsolatba lép a helyi hatóságokkal."

Az amerikai elnök ugyanebben a nyilatkozatban beszélt az iraki konfliktusról is. Elmondta, hogy nem bizonyos abban, hogy Irak, bár régebben tett kísérleteket atomfegyver kifejlesztésére, jelenleg rendelkezik atomfegyverrel. Hozzátette: még mindig reménykedik, hogy békés úton el lehet érni Szaddám Huszein lefegyverzését. - Szaddám Huszein korábban nagyon közel volt ahhoz, hogy nukleáris fegyvere legyen, de arról nem tudunk bizonyosat, hogy jelenleg rendelkezik-e ilyen fegyverrel.

Első pillantásra úgy tűnik, Szaddám Huszein, aki már 11 éve kihívja maga ellen a nemzetközi közösséget, nem vette tudomásul a neki címzett üzenetet, s ez az Egyesült Államokkal való összeütközéshez vezethet - idézte az AP az elnököt. Bush a riporterek kérdésére elmondta: még nem döntötte el, hogy háborút indít-e Szaddám ellen. - Remélem, nem lesz háború - jelentette ki.

Egy háború Szaddám vagy valamely hasonszőrű utódja ellen súlyos károkat okozna gazdaságunknak, de nekem az a legfontosabb feladatom, hogy az amerikaiak biztonságáról gondoskodjam, és én végrehajtom ezt a feladatot - mondta Bush.