A Szaddám Fedajín

2003.03.27. 06:40
A Szaddám Fedajín nem elitcsapat. Rendszerhű iraki régiókból verbuvált fiatalokból álló 30-40 ezer katonát számláló egység, akik nem a hadsereg, hanem közvetlenül a vezetés alá tartoznak. A nem hivatásos egységet 1995-ben Udaj, a diktátor idősebbik fia alapította, de amikor egy évvel később apja megkérdezése nélkül próbálta a Köztársasági Gárda fegyverarzenáljából dúsítani a Fedajín készleteket, öccse, Kuszaj vehette át a vezetést.
Fotó: EPA/Odd Andersen
A Szaddam Fedajínok mindenféle intézményi ellenőrzés nélkül működnek. Békeidőben járőrszolgálatot teljesítenek, elvégzik a rendőrségi "piszkos munkát", politikai gyilkosságokat hajtanak végre, számos ellenőrzésük alá tartozó településen kijárási tilalmat vezettek be.

A fedajín szó jelentése 'olyan ember, aki feláldozza magát'. Az első fedajínokat az ötvenes évek közepén Nasszer, egyiptomi elnök képezte ki, hogy Jordániából beszivárogva álruhás - izraeli területen elkövetett - terrorakciókkal kényszerítsék ki a tel-avivi vezetéstől a válaszcsapást, vagyis a tűzszünet megsértését. Taktikájuk a gerillaharc, az ellenség megtévesztése a legagyafúrtabb technikákkal (álruhás bevetések).

Ők akadályozzák meg, hogy az iraki reguláris hadsereg tagjai feladják a harcot. A katonák kitartását megfélemlítéssel, fenyegetésekkel biztosítják. Tudósítások szerint a dél-iraki Bászránál szétvert iraki hadosztály egy részét fedajín harcosok szervezték újra egybe, és okoznak meglepetéseket a hátramaradt brit csapatoknak. Amerikai tudósítások szerint a fedajín egységek egyik trükkje, hogy megadást álcázva támadják meg a szövetségeseket.  • Hírek
  • Hírek