Árpád
-2 °C
4 °C

Zavargások egy orosz fegyenctelepen

2007.10.17. 12:14
Három ember életét vesztette egy oroszországi fegyenctelepen kitört zavargásokban, miután hét elítélt megpróbált a kerítésen átmászva megszökni. Az őr észrevette őket, és a levegőbe lőtt, de miután rátámadtak, kénytelen volt tüzet nyitni. Az összecsapásokban további 15 ember megsebesült.

Három ember - két elítélt és egy fegyőr - életét vesztette fiatalkorú bűnözők egy fegyintézetében Oroszország Szverdlovszki területén, egy meghiúsított szökési kísérletben és az utána kitört zavargásokban, közölte szerdán az orosz büntetés-végrehajtási intézetek szövetségi parancsnoksága. További kilenc elítélt és az őrszemélyzet hat tagja megsérült.

Hét elítélt megpróbált kedd éjszaka átjutni a fegyenctelep kerítésén, de az őr észrevette őket, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. A szökést megkísérlő rabok megpróbálták elvenni a fegyvert az őrtől, mire az tüzet nyitott rájuk. Az eset miatt zavargás tört ki az egész telep területén, az elítéltek több épületet felgyújtottak, köztük a parancsnoki épületnek azt a részét, ahol az ügyeletes tiszt látja el szolgálatát.

A börtönigazgatóság engedélyezte az őrszemélyzetnek a lőfegyver használatát, mert a zavargók megpróbáltak áttörni a kerítésen és megszökni, mondta a fegyintézet egyik tisztje egy orosz televíziónak. A fegyencek a lőfegyverek tüzében vesztették életüket, a fegyőr a foglyoktól elszenvedett súlyos bántalmazásától halt meg.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint két elítélt eltűnt a zavaros események forgatagában, de a hatóságok kizárják szökésüket. Szerda reggelre helyreállt a rend, a tüzeket eloltották. Egyes források szerint a zavargásokat több olyan elítélt robbantotta ki, aki már betöltötte 18. életévét, és ezért más fegyintézetbe kellett volna átszállítani őket.

A fegyenctelepen csupa olyan fiatalt őriznek, akiket különösen súlyos bűncselekményekért ítéltek el. A szverdlovszki terület ügyészsége nemcsak a szökést megkísérlő és a zavargásban részes foglyok ügyében indított vizsgálatot, hanem annak is utánanéz, mennyire tartotta magát az őrszemélyzet a büntetés-végrehajtási intézetek működését szabályozó törvényekhez.

Lev Ponomarjov, az orosz Emberjogi Mozgalom vezetője szerint a hasonló fegyenctelepeken brutálisan megsértik az elítéltek jogait, az őrszemélyzet csak az erőszakot ismeri és alkalmazza a problémák megoldásának eszközeként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?