Móric
14 °C
15 °C

Zavargások egy orosz fegyenctelepen

2007.10.17. 12:14
Három ember életét vesztette egy oroszországi fegyenctelepen kitört zavargásokban, miután hét elítélt megpróbált a kerítésen átmászva megszökni. Az őr észrevette őket, és a levegőbe lőtt, de miután rátámadtak, kénytelen volt tüzet nyitni. Az összecsapásokban további 15 ember megsebesült.

Három ember - két elítélt és egy fegyőr - életét vesztette fiatalkorú bűnözők egy fegyintézetében Oroszország Szverdlovszki területén, egy meghiúsított szökési kísérletben és az utána kitört zavargásokban, közölte szerdán az orosz büntetés-végrehajtási intézetek szövetségi parancsnoksága. További kilenc elítélt és az őrszemélyzet hat tagja megsérült.

Hét elítélt megpróbált kedd éjszaka átjutni a fegyenctelep kerítésén, de az őr észrevette őket, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. A szökést megkísérlő rabok megpróbálták elvenni a fegyvert az őrtől, mire az tüzet nyitott rájuk. Az eset miatt zavargás tört ki az egész telep területén, az elítéltek több épületet felgyújtottak, köztük a parancsnoki épületnek azt a részét, ahol az ügyeletes tiszt látja el szolgálatát.

A börtönigazgatóság engedélyezte az őrszemélyzetnek a lőfegyver használatát, mert a zavargók megpróbáltak áttörni a kerítésen és megszökni, mondta a fegyintézet egyik tisztje egy orosz televíziónak. A fegyencek a lőfegyverek tüzében vesztették életüket, a fegyőr a foglyoktól elszenvedett súlyos bántalmazásától halt meg.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint két elítélt eltűnt a zavaros események forgatagában, de a hatóságok kizárják szökésüket. Szerda reggelre helyreállt a rend, a tüzeket eloltották. Egyes források szerint a zavargásokat több olyan elítélt robbantotta ki, aki már betöltötte 18. életévét, és ezért más fegyintézetbe kellett volna átszállítani őket.

A fegyenctelepen csupa olyan fiatalt őriznek, akiket különösen súlyos bűncselekményekért ítéltek el. A szverdlovszki terület ügyészsége nemcsak a szökést megkísérlő és a zavargásban részes foglyok ügyében indított vizsgálatot, hanem annak is utánanéz, mennyire tartotta magát az őrszemélyzet a büntetés-végrehajtási intézetek működését szabályozó törvényekhez.

Lev Ponomarjov, az orosz Emberjogi Mozgalom vezetője szerint a hasonló fegyenctelepeken brutálisan megsértik az elítéltek jogait, az őrszemélyzet csak az erőszakot ismeri és alkalmazza a problémák megoldásának eszközeként.