Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Legyen Ön fegyverszakértő Irakban!

2002.09.19. 13:04
Az internetes kiírásban az UNMOVIC székhelyén, New Yorkban kínálnak állást, illetve biztosítják a fegyverzeti ellenőrök kiképzési kurzusán való részvételt.
Az ENSZ Irakot ellenőrző bizottsága (United Nations Monitoring, Verification and Inspection Commission, UNMOVIC) az interneten is közölt álláshirdetésében biológiai és kémia fegyverekhez értő illetve rakétaépítésben jártas szakértőket keres.

A reménybeli jelentkezők kémikusok, biokémikusok vagy bakteriológusok, akik tapasztalatokkal rendelkeznek a biológiai biztonság, mikrobiológiai vagy molekuláris genetika területén. "A kívánalmak közé tartozik a mérgező anyagok minta alapján történő azonosításában szerzett gyakorlat" - áll a szervezet honlapján közzétett állásajánlatban.

Rakétaépítési és hajtóanyag-fejlesztési tapasztalat

Ezen kívül mérnököket keresnek a rakétaépítésben vagy rakéta hajtóanyagok fejlesztésében szerzett tapasztalattal, illetve a rakétaépítésben használt gépek ismeretével. A kiírásban az UNMOVIC székhelyén, New Yorkban kínálnak állást, illetve biztosítják a fegyverzeti ellenőrök kiképzési kurzusán való részvételt.

A New York-i székhelyű UNMOVIC-ot 1999 decemberében alapította az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), mint az ENSZ Iraki Bizottsága (UNSCOM) utódát. A szervezet feladata az iraki tömegpusztító fegyverek (kémiai, biológiai fegyverek, és 150 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakéták) leszerelését végzi.

Ezen kívül ellenőrzik és igazolják, hogy Irak a BT által számára megtiltott tömegpusztító fegyvereket nem szerzi meg újból, és tartja magát a vállalt kötelezettségeihez. Irak nukleáris kutatási területen végzett ténykedése ügyében a nemzetközi atomenergia hivatalhoz (IAEO) Bécsbe telepített egység illetékes.

Garantált függetlenség

Az UNMOVIC munkatársai az ENSZ alkalmazottai és nem állnak a tagállamok fennhatósága alatt. Ezáltal garantálják a függetlenségüket. Az UNMOVIC tevékenységét részben az ENSZ "olajat az élelmiszerért" programja keretében futó iraki olajeladások bevételeiből származó összegekből finanszírozzák. Az fegyverellenőrző bizottság vezetője a svéd Hans Blix, az IAEO egykori vezérigazgatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!