Szilárda
0 °C
6 °C

Az iraki ellenállók hajlandóak tárgyalni

2005.06.12. 20:50
Egyes iraki fegyveres csoportok, amelyek elutasítják az erőszakot és nem gyilkoltak meg iraki állampolgárokat, békét kötnének és hajlandók volnának tárgyalni a bagdadi vezetéssel - közölték vasárnap Bagdadban.

Lejsz Kubba kormányszóvivő sajtóértekezletén nem szolgált részletekkel. Állítása szerint az utóbbi hetekben több csoport igyekezett kapcsolatra lépni velük. Egyes szervezetek hangsúlyozták, hogy nem gyilkoltak irakiakat, csak a megszállók ellen szálltak harcba, és részt vennének a politikai folyamatban.

Csak amerikaiakat öltek

Számos nemzeti felkelőcsoport az amerikai megszálló erők ellen összpontosította akcióit, míg az az al-Kaida terrorszervezet Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoportja iraki állampolgárok és biztonsági erők ellen hajtotta végre véres akcióit, és ezért bizonyára kizárják a kormánnyal folytatandó párbeszédből.

Lejsz Kubba hangoztatta, hogy azok számára, akik nem gyilkolták honfitársaikat, és készek véget vetni az erőszaknak és kivenni részüket a politikai rendezésből, nyitva áll az út a tárgyalásokhoz.

Messze még a béke

Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér felügyelte a szombaton a Szlovákia bagdadi nagykövetségénél és az iraki biztonsági elitalakulat székházánál elkövetett merényleteket - derül ki a csoport által vasárnap kiadott közleményből.

A dokumentum szerint az akcióval elesett szunnitákat bosszultak meg, és megtorolták a síiták agresszióját.

Húsz, fejbe lőtt ember holttestét találtak egy katonai lőtéren Bagdad keleti külvárosában - közölte az iraki rendőrség vasárnap. Egyelőre nem tisztázott az áldozatok kiléte, a holttestek már régóta ott lehettek.

Szaddám Huszein iraki diktátor idején a szunniták voltak hatalmon. Felkelő csoportjaik most az amerikai és az iraki erőket, valamint a polgári lakosságot veszik célba, míg a szunnita vezetők azt állítják, hogy a síita fegyveresek és a kormányerők az egyszerű szunnitákat támadják. Ezt a különböző csoportok és a kormányzat is cáfolta.