Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Késsel fenyegették az ENSZ iraki fegyverzetellenőreit

2003.01.25. 13:51
Késekkel akarta egy iraki férfi megtámadni az ENSZ fegyverzetellenőreit egy szállodában, de a hotel biztonsági szolgálata ártalmatlanná tette a támadót. Egy másik incidens során egy ugyancsak ioraki férfi beszállt az ellenőrök konvojának egyik járművébe, de nem tudni, ezzel mi volt a szándéka.
Egy fiatal, feltehetőleg iraki férfi, késekkel felfegyverkezve, be akart hatolni szombaton Bagdadban az ENSZ fegyverzetellenőreinek szállásául és irodaközpontjául szolgáló Canal Hotelbe, de az épület őrei lefogták. Egy másik fiatalember feltartóztatta a világszervezet ellenőreinek gépjárműoszlopát, erőszakkal bejutott az egyik gépkocsiba, de egyelőre nem ismeretes pontosan, hogy milyen szándékkal tette ezt.

Három kést találtak annál a férfinál, aki megpróbált behatolni az ellenőrök szálláshelyéül szolgáló, számos ENSZ-irodának is otthont adó szállodaépületbe. Az épület iraki őrei lefogták, és átadták a helyi rendőrségnek - közölte a Reuters hírügynökséggel Hiro Ueki, az ENSZ fegyverzetellenőrző missziójának szóvivője. Továbbra sem ismeretes, mi volt a késekkel hadonászó fiatal szándéka. A másik incidensről még nem tudott tájékoztatást adni a szóvivő. A hírügynökségek, helyszínen tartózkodó munkatársaik beszámolóira hivatkozva, eltérő jelentéseket közöltek korábban a váratlan eseményről.

"Mentsenek meg!"

Az AP szerint egy azonosítatlan, valószínűleg iraki fiatalember kérés és engedély nélkül beszállt szombaton Bagdadban az ENSZ Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőreinek gépkocsijába, és azt kiáltozta közben arabul: mentsenek meg! A Reuters úgy tudja, hogy a fiatalember megpróbálta megkaparintani a járműben található dokumentumokat. Ez az eset is a Canal Hotel előtt, az előtt a bagdadi szálloda előtt történt, ahol az ENSZ-szakértők szállása és központja van. Az AFP hírügynökség egy fotósa azt jelezte a helyszínről, hogy az iraki biztonsági emberek legyűrték és elvezették az illetőt, a Reuters jelentése szerint ellenben az ENSZ biztonsági szolgálatának tagjai kísérték be a fiatalembert a szálloda épületébe.

Hasonló jellegű incidens eddig nem történt november 27-e óta, amióta az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-szakértők négyévi kényszerű szünet után felújították munkájukat az arab országban. Az ellenőrök egy csapata éppen szokásos ellenőrző útjainak egyikére készült indulni, amikor a második incidens történt.

A fegyverzetellenőrök a váratlan események ellenére előzetes tervüknek megfelelően végezték napi munkájukat. Több gyanúsnak tartott helyszínt is felkerestek szombaton. Vegyész-szakértők egy Bagdadtól hatvan kilométernyire délre található vegyipari üzembe mentek, ahol már többször is jártak korábban. Biológiai fegyverek ügyében jártas szakértők látogattak el a fővárostól 160 kilométernyire délre fekvő Diváníja város egyetemére. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy csapata a Bagdadtól 375 kilométernyire északra elterülő Moszul város állami olajvállalatának telepein járt, egy másik NAÜ-csoport pedig a Bagdadtól északra található al-Dudzsajl rakétatámaszpontot szemlélte meg.