Valér
4 °C
8 °C

Fehérorosz kritika Amerikának

2004.11.05. 11:00
Az amerikai elnökválasztásra reflektáló nyilatkozatot adott ki a fehérorosz külügyminisztréium, melyben a választási rendszer hibáira hívja fel a figyelmet. A fehérorosz aggodalmakkal ellentétben a választást megfigyelő OSCE nagyjából korrektnek látta a procedúrát.
Az amerikai elnökválasztás eredményének ismertetésekor nyilatkozatot adott ki a fehérorosz külügyminisztérium, amelyben kétségesnek nevezik a választás eredményét, írja a Pravda. A nyilatkozat szerint az Államokban rendezett választások nem voltak se demokratikusak, se tiszták.

Nem volt tiszta a választás

"A független megfigyelők és a média állásfoglalásaira hagyatkozva úgy látjuk, hogy több, nemzetközileg elismert alapvető választási követelményt nem sikerült teljesíteniük" - áll a nyilatkozatban.

A külföldi megfigyelők több államban nem mozoghattak szabadon a szavazóhelyiségekben, állítják a fehérorosz külügy szóvivői, és abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a megfigyelőket delegáló nemzetközi OSCE objektíven fogja értékelni a választásokat.

Az OSCE nem aggódik

A választás nagyrészt megfelelt az OSCE demokratikus választásokkal kapcsolatos elvárásainak, derül ki az ötvenöt tagállamot tömörítő szervezet honlapján az amerikai elnökválasztásról közölt szövegből.

Az OSCE nyilatkozata ugyanakkor beszámol arról is, hogy több államban valóban nem léphettek be megfigyelőik a szavazóhelyiségekbe - a szervezet egyébként kilencvenkét megfigyelőt delegált a keddi választásra. A történteket apróbb helyi félreértéseknek tudják be, komolyabb jogsértések nem történtek, nyilatkozta a megfigyelést vezető osztrák illetékes, Christian Strohal.