Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kiürítették a Fehér Házat

2002.06.20. 09:56
Az amerikai elnök biztonsági szolgálatának utasítására rövid időre kiürítették a Fehér Házat szerdán, helyi idő szerint este nyolc óra körül. Az elővigyázatosságból hozott intézkedésnek az volt az oka, hogy egy azonosítatlan repülőgép - a jelek szerint véletlenül - berepült a Fehér Házat és térségét körülvevő légi tilalmi zónába.
A vaklármának bizonyult riadó kevesebb mint negyedóráig tartott. George W. Bush amerikai elnököt - aki egy republikánus adománygyűjtő vacsoráról éppen abban a pillanatban tért vissza a Fehér Házba, amikor kiürítették az épületet - nem menekítették biztonságos helyre testőrei, az elnök végig a Fehér Házban tartózkodott. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati tisztviselő hangsúlyozta, hogy az elnök élete egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Egy Cessna okozta a riadalmat

A riadalmat minden jel szerint véletlenül idézte elő egy egymotoros Cessna típusú repülőgép, amely északkeleti irányból hat kilométerre közelítette meg a Fehér Házat. A Cessna a Ronald Reaganről elnevezett repülőtér felé haladt, de nem vette fel a megfelelő időben és formában a rádiókapcsolatot az irányító toronnyal, amely aztán riadóztatta az elnök biztonsági szolgálatát. Az elővigyázatosságból elrendelt riadót csak azután fújták le a biztonságiak, hogy a repülő irányt váltott.

A Reuters jelentése szerint a Cessna végül két F-16-os vadászgép kíséretében Virginia állam fővárosában, a Washingtontól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Richmondban szállt le. A tavaly szeptember 11-i terrormerényletek óta először fordult elő, hogy biztonsági megfontolásokból elrendelték a Fehér Ház kiürítését.

Bombariadó a jegybankban

Alig néhány órával a mostani fehér házi eset előtt - utóbb hamisnak bizonyult - bombariadó miatt kiürítették az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) washingtoni székházát is.

Bár a Fehér Ház kiürítése gyakorlatilag felesleges óvintézkedésnek bizonyult, a világban létező félelmet mi sem igazolja jobban, hogy a hír hallatán a már nyitva tartó ázsiai pénzpiacokon azonnal esni kezdett a dollár árfolyama a jennel és az euróval szemben. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei 86 ponttal (0,82 százalékkal) esett, és csak a pozitív hírek nyomán kezdte visszatornázni a veszteségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!