Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiürítették a Fehér Házat

2002.06.20. 09:56
Az amerikai elnök biztonsági szolgálatának utasítására rövid időre kiürítették a Fehér Házat szerdán, helyi idő szerint este nyolc óra körül. Az elővigyázatosságból hozott intézkedésnek az volt az oka, hogy egy azonosítatlan repülőgép - a jelek szerint véletlenül - berepült a Fehér Házat és térségét körülvevő légi tilalmi zónába.
A vaklármának bizonyult riadó kevesebb mint negyedóráig tartott. George W. Bush amerikai elnököt - aki egy republikánus adománygyűjtő vacsoráról éppen abban a pillanatban tért vissza a Fehér Házba, amikor kiürítették az épületet - nem menekítették biztonságos helyre testőrei, az elnök végig a Fehér Házban tartózkodott. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati tisztviselő hangsúlyozta, hogy az elnök élete egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Egy Cessna okozta a riadalmat

A riadalmat minden jel szerint véletlenül idézte elő egy egymotoros Cessna típusú repülőgép, amely északkeleti irányból hat kilométerre közelítette meg a Fehér Házat. A Cessna a Ronald Reaganről elnevezett repülőtér felé haladt, de nem vette fel a megfelelő időben és formában a rádiókapcsolatot az irányító toronnyal, amely aztán riadóztatta az elnök biztonsági szolgálatát. Az elővigyázatosságból elrendelt riadót csak azután fújták le a biztonságiak, hogy a repülő irányt váltott.

A Reuters jelentése szerint a Cessna végül két F-16-os vadászgép kíséretében Virginia állam fővárosában, a Washingtontól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Richmondban szállt le. A tavaly szeptember 11-i terrormerényletek óta először fordult elő, hogy biztonsági megfontolásokból elrendelték a Fehér Ház kiürítését.

Bombariadó a jegybankban

Alig néhány órával a mostani fehér házi eset előtt - utóbb hamisnak bizonyult - bombariadó miatt kiürítették az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) washingtoni székházát is.

Bár a Fehér Ház kiürítése gyakorlatilag felesleges óvintézkedésnek bizonyult, a világban létező félelmet mi sem igazolja jobban, hogy a hír hallatán a már nyitva tartó ázsiai pénzpiacokon azonnal esni kezdett a dollár árfolyama a jennel és az euróval szemben. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei 86 ponttal (0,82 százalékkal) esett, és csak a pozitív hírek nyomán kezdte visszatornázni a veszteségeket.