Ervin
14 °C
21 °C

Az oroszok is közreműködtek a belorusz-iraki fegyverüzletben?

2003.04.22. 13:06
Az Izvesztyija orosz napilap szerint az orosz katonai-ipari komplexum egyes körei is részt vehettek Fehéroroszország és Irak ENSZ-szankciókat kijátszó fegyverüzleteiben. A lap értékelése szerint elsősorban olyan csoportosulásokról van szó, amelyek az általuk Amerika-, és Nyugat-barátnak tartott moszkvai külpolitika gyökeres megváltozatását akarják. Az Izvesztyija közlése értelmében ugyanakkor a hivatalos Moszkva többször figyelmeztette Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt: komoly következményei lehetnek a szankciók megsértésének.
Az amerikai Szabadság Rádió fehérorosz adása hétfőn számolt be arról, hogy a szövetséges erők az iraki-belorusz hadiipari együttműködést bizonyító dokumentumokat találtak az iraki Köztársasági Gárda egyik magas rangú vezetőjének széfjében. Az anyagok között állítólag szerepelt Vlagyiszlav Acsalov nyugalmazott orosz tábornok levele is, amely haditechnikai alkatrészek leszállítására tartalmazott ajánlatot. A hadseregből az 1991-es moszkvai puccskísérletben játszott szerepe miatt egy évtizede eltávolított Acsalov egyébként magas iraki kitüntetésben részesült közvetlenül a háború kitörése előtt - orosz sajtóvélemények azt sem zárták ki, hogy a vezérezredes részt vett az irakiak felkészítésében.

Fegyverüzlet

A beszámolók szerint a széfben megtalálták a fehérorosz boriszovói haditechnikai javító üzem ajánlatát is, egyebek mellett harckocsi-javító szakemberek képzésére, aknakereső berendezésekre, és álcázó eszközökre. A levelet Vlagyiszlav Raszkevics, a minszki "Rendszerszerű üzleti irányítás" elnevezésű, titokzatos minszki székhelyű fehérorosz-svájci közös vállalat igazgatója írta alá. A cég egyik alapítója a fehérorosz nemzetbiztonsági tanáccsal és a titkosszolgálatokkal szoros kapcsolatban lévő Infobank, amelyet nyugati lapok már korábban a fehérorosz-iraki fegyverüzletek "mosógépének" neveztek. Az Izvesztyija úgy értesült fehérorosz forrásokból, hogy Lukasenko az "olajért élelmiszert" program keretében juttatott haditechnikai eszközöket a szívéhez közelálló bagdadi vezetésnek. Az ügyletek során természetesen a valós árut tüntették fel a hivatalos okmányokon.

Hamis iratok?

Az orosz lapnak nyilatkozva ugyanakkor Raszkevics hamisítványoknak nevezte az amerikaiak által megtalált dokumentumokat, hozzátéve, hogy soha életében nem járt a boriszovói gyárban. Az üzletember elismerte ugyanakkor, hogy tagja a - sajtóvélemények szerint a fegyverüzletekben szintén érintett - fehérorosz-iraki baráti társaságnak. Az Izvesztyija információi szerint Raszkevics közvetítésével adták el az Infobank 35 százalékát a líbiai arab külföldi banknak, ami az egyetlen külföldi kivásárlás volt a fehérorosz bankrendszer történetében. Minszk és Szaddám Huszein iraki diktátor együttműködését cáfolták a boriszovói üzem illetékesei, és a fehérorosz elnöki hivatal is.

Jelentős fegyverexport

Az Izvesztyija megjegyzése szerint Fehéroroszország a világ 10 legnagyobb fegyver-exportőre közé tartozik: a svéd nemzetközi békekutató intézet becslései szerint Minszk 1997 és 2001 között másfél milliárd dollárért értékesített haditechnikai eszközöket. Moszkva és Minszk között súlyos konfliktust okozott, amikor 1995-ben Fehéroroszország az orosz Sz-300-as rakétarendszer több összetevőjét eladta egy az amerikai titkosszolgálatok közvetítőjének számító egyesült államokbeli cégnek.