Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Több tucat lefejezett holttest Bagdad mellett

2006.10.15. 15:25
Folytatódik az iraki erőszakhullám: hatvannál több halottjuk van az országban e héten végrehajtott merényleteknek és támadásoknak. A Bagdadtól 80 kilométerre lévő Baladban vasárnap 31 lefejezett holttestet találtak.

A 31 holttest minden bizonnyal síita milicisták bosszújának a következménye, akik azt torolták meg, hogy előzőleg, pénteken 17 lefejezett síita teteme került elő a város egyik kültelki gyümölcsösében.

Az amerikai hadsereg egy tengerészgyalogosa és négy katonája halálát jelentette be vasárnap. Az előbbi harc közben vesztette életét szombaton a szunniták uralta el-Anbár tartományban, az utóbbi négyet pedig pokolgépek robbanása ölte meg Bagdad környékén pénteken és szombaton.

A Bagdadtól délre fekvő, túlnyomórészt síiták lakta Vahda faluban három nőt és két férfit lőttek le egy elrobogó autóból. Az északi Moszulban és a Bagdadtól délre fekvő Szurajában egy-egy rendőrt lőttek le fegyveresek.

Több autórobbantásnak összesen tíz halottja volt vasárnap az északi Kirkukban. Egy gépkocsit a város központjában robbantott fel öngyilkos merénylő az infrastruktúravédelmi szolgálat egy konvojának elhaladásakor, öt ember halálát és tíz sérülését okozva. A mintegy 150 ezer tagot számláló szolgálat feladata az ország hivatalos épületeinek és infrastruktúrájának védelme.

A város déli részén egy másik öngyilkos merénylő egy népszerű piacnál hozta működésbe az autójában lévő szerkezetet - hárman meghaltak, kilencen megsérültek. Kirkuk központjában két diák halt meg egy iskolájuk előtti öngyilkos autórobbantásban, további 25 megsérült. A város egyik déli negyedében nyolc rendőrt sebesített meg egy járőr elhaladásakor robbanó pokolgép.

Bagdad keleti, Musztanszaríja negyedében a belügyminisztérium egy államtitkár-helyettesének konvoja mellett robbant két pokolgép. Minisztériumi és kórházi közlés szerint a tisztségviselő asszony túlélte a merényletet, két testőre és öt civil azonban életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek. További három civil lelte halálát bagdadi robbantásokban, a fővárostól délre, Szavírában és Kut mellett pedig egy rendőrt, illetve egy civilt öltek meg.